Ústecká zoo se jako jediná v České republice pyšní odchovem nosálů bělohubých
Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno – Dvě mláďata nosálů bělohubých mohou od tohoto týdne spatřit návštěvníci ústecké zoo. Jedná se o první odchov v České republice.

„K porodu došlo v pondělí 4. června na zemi v hnízdě ve slámě, kde jsme zahlédli dvě mláďata. Přesto, že jsme pavilon ihned uzavřeli, je samice obě přestěhovala do jedné z dřevěných budek umístěných ve výšce u stropu. Nechávali jsme ji v klidu, občas jsme zaslechli nějaké zvuky, ale až tento týden jsme pozorovali dvě vykukující hlavičky. Pravděpodobně slézali všichni na zem vždy večer, ale nyní je již mohou pozorovat návštěvníci i během dne. Samice je hodně ostražitá a hlídá si je, ani ne tak před návštěvníky, ale před námi,“ uvedla chovatelka Zdena Nyáriová.

Mláďata nosálů patří mezi nejroztomilejší mláďata, vzhledem k denní aktivitě návštěvníci mohou vidět jejich dovádění a hry. Se vztyčeným ocáskem pobíhají buď po zemi a protáhlým čenichem hledají potravu, nebo šplhají obratně ve větvích stromů.

Mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová doplnila, že v zahradě začali chovat nosály bělohubé v roce 2016, kteří se na rozdíl od svých příbuzných, nosálů červených, v evropských zoologických zahradách často nevyskytují. „Podle databáze se chová v Evropě v současné době tento druh 20 institucí v počtu 46 jedinců, přičemž poměr pohlaví je 21 samců ku 18 samicím, zbytek tvoří mláďata narozená v pouhých dvou zoologických zahradách. Je pro nás velkou radostí, že jednou z nich je právě naše zoo, druhou je německá Zoo Magdeburg, odkud pochází i naše samice Rosalina. Ta se narodila v květnu roku 2016 a k nám přišla ve stáří půl roku. Samec José ji předešel o devět měsíců, pochází z Jardin Zoologico de la Habana na Kubě, kde se v roce 2012 narodil. Odtud putoval do německé Zoo Halle (rok 2014) a následně k nám na sever Čech (únor 2016),“ popisuje počátky chovu mluvčí.

„Vzhledem k rozdílnému stáří a velikosti byla obě zvířata od sebe nejprve oddělena ve dvou expozicích v pavilonu zvaném zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup. Když samička dospěla, umožnili jsme jim nejprve jen vizuální a čichový kontakt, a když nebyla pozorována žádná agresivita, mohli být společně. První páření proběhlo ještě v zimovišti, ale to úspěšné se podařilo až v pavilonu exotária, kam byli oba přesunuti na začátku prosince 2017, aby je mohli pozorovat i návštěvníci,“ řekl vedoucí zoologického útvaru Lukáš Štěrba. 

„Pozorovali nejen říji, ale i páření. Přesně jsme věděli, kdy by samice mohla porodit. Zhruba 2-3 týdny před termínem byl samec pro jistotu oddělen a samici jsme nabídli velké množství hnízdního materiálu, větve a sláma, i možností bezpečného zázemí jako je stromová dutina, proutěný košík nebo dřevěné boudy,“ doplnila k odchovu Zdena Nyáriová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru