Město koupí drtiče odpadu. Pak je bude půjčovat lidem
Ilustrační foto pixabay.com
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Drtiče na zahradní odpad chce koupit do svého majetku město Ústí nad Labem a pak je půjčovat občanům s nemovitostmi v katastru města, kteří o to projeví zájem. Město si od tohoto kroku slibuje, že díky němu se sníží množství biologicky rozložitelného odpadu, který se nyní odváží na skládky.

„Při zajištění stovky kusů zahradních drtičů, které plánuje město pořídit, by množství tohoto odpadu bylo sníženo podle současných odhadů o 8,5 tuny za rok,“ upřesnila Romana Macová, mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem.

Na projekt je možné získat dotaci z prostředků Ústeckého kraje. Příslušnou výzvu k podávání žádostí na projekt s názvem Pořízení drtičů zahradního odpadu vyhlásil krajský úřad a město Ústí se do ní přihlásilo. „Rada města rozhodla o spolufinancování projektu třiceti procenty, tj. 214 290 Kč uznatelných nákladů. Předpokládané celkové náklady činí 714 290 Kč včetně DPH,“ uvedla Romana Macová.

Drtiče zahradního odpadu budou pořízeny v návaznosti na projekt „Nevyhazuj to, kompostuj“, v rámci kterého budou pořízeny kompostéry a vermikompostéry. Zakoupené drtiče budou následně zapůjčeny na pět let občanům s trvalým pobytem v Ústí nad Labem, kteří o ně projeví zájem a jejichž nemovitosti se nacházejí v katastru města Ústí nad Labem. 

Cílem projektu je snížit množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu ukládaného na skládku. Pořízení drtičů přispěje ke snížení množství odpadů odkládaných do nádob na komunální odpad i mimo tyto nádoby. Mělo by i dojít ke snížení množství odpadů ukládaných na různých hromadách v okolí zahrad, domnívá se město.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru