Ústí nad Labem - V úterý 24. ledna ráno náhle ve vstupních točících dveřích hypermarketu Globus Trmice kolabuje muž. Kolemjdoucími zákazníky je voláno ihned na tísňovou linku 155 a je přivolána ostraha hypermarketu.

2601globusprvnipomoc

Rychlá laická první pomoci přispěla k přežití muže. Foto: ZZS ÚK

Muž nedýchá. Zákazníci a ostraha zahajují laickou resuscitaci. Infocentrum hypermarketu vyvolává rozhlasem po prodejní ploše, zda je přítomen zdravotník. Na výzvu reaguje nakupující žena - zdravotní sestra. Společně dále pokračují v oživování.

Během několika málo minut přijíždí sanitka s lékařem. Pokračují v resuscitaci, která je úspěšná.

"Rychle poskytnutá první pomoc - laická resuscitace, která podle lékaře na místě byla prováděna správně a kvalitně, tak významně přispěla k přežití muže. Velmi se také osvědčil postup vyvolání přítomnosti zdravotníka infocentrem hypermarketu," uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Prokop Voleník.

"Všem osobám a zaměstnancům hypermarketu patří velké díky a naše uznání. Velmi oceňujeme vstřícnost a ochotu pomoci jinému člověku v bezprostředním ohrožení života," dodal.

"Tato událost poukazuje na změnu chování a morální zodpovědnosti současné společnosti. Věříme, že bude příkladem pro další občany. Cílem laické první pomoci je především zajištění přežití osob v bezprostředním ohrožení života, vážného onemocnění či úrazu do příjezdu zdravotnické záchranné služby," doplnil mluvčí zdravotnických záchranářů v Ústeckém kraji.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru