Ústí nad Labem - Do Indické Mumbaie byl na zvanou přednášku v plenární sekci pozván profesor MUDr. Martin Sameš, CSc., přednosta ústecké neurochirurgické kliniky. Ve dnech 26. - 28. 2. se zde konal 12. Mezinárodní cerebrovaskulární kongres a zároveň Kongres Asijsko-australské společnosti neurologických chirurgů (AASNS). Na reprezentativním setkání jednali přední odborníci z Asie a Austrálie, ale i zvaní odborníci na dané téma z USA a Evropy.

Mozkové aneuryzma na střední mozkové tepně v obraze operačního mikroskopu. Zdroj: Krajská zdravotní, a. s.

Zastoupení ústecké neurochirurgie na tomto fóru je úspěchem Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. i české neurochirurgie. „Přednášky se týkaly především léčby mozkových výdutí a cévních malformací (AVM), které způsobují závažná krvácení do mozku. Právě hodnocení mikrochirurgických výsledků souboru výdutí a arteriovenózních malformací bylo tématem přednášky naší neurochirurgické kliniky," uvedl profesor MUDr. Martin Sameš, CSc.

Mozková aneuryzmata (výdutě) mohou vnikat v průběhu života působením krevního tlaku na stěnu mozkových cév, vrozené a familiární formy výdutí jsou vzácnější. K prasknutí aneuryzmatu dochází zpravidla při zvýšení krevního tlaku, při usilovném tlaku břišního lisu, při koitu, při namáhavých činnostech v předklonu. Větší riziko ruptury mají kuřáci a pacienti se špatně léčenou hypertenzí. V případě pozitivní rodinné anamnézy je možné indikovat preventivní vyšetření mozkových cév pomocí magnetické rezonance.

„Aneuryzmata se v současné době léčí mikrochirurgickou neurochirurgickou operací, kdy se výduť z oběhu krevního vyřadí pomocí titanové svorky. Druhou možností je vyplnění aneuryzmatu zevnitř platinovými spirálkami na rentgenovém angiografickém přístroji," přiblížil způsob léčby přednosta ústecké neurochirurgické kliniky.

Komplexní cerebrovasulární centrum (KCC) Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., které konstituuje neurochirurgická klinika, neurologické oddělení, radiodiagnostické oddělení a rehabilitace, ošetří ročně kolem 80-100 mozkových aneuryzmat. „Komplexní cerebrovasulární centrum v našem městě patří tradičně mezi nejaktivnější centra v České republice s vybavením odpovídajícím mezinárodním standardům," dodal profesor MUDr. Martin Sameš, CSc.

Mozkové aneuryzma na střední mozkové tepně při zobrazení na CT angiografii. Zdroj: Krajská zdravotní, a. s.

Arteriovenózní malformace mozku (AVM) na angiografii. Zdroj: Krajská zdravotní, a. s.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru