Most, Ústí nad Labem - Náročný transport si vyžádal ojedinělý nález z hnědouhelného dolu Vršany na rozhraní Mostecka a Chomutovska. Zkamenělý kmen o úctyhodném průměru přes 130 cm doputoval až na dvůr Muzea města Ústí nad Labem.

Příprava kmenu na stěhování. Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Jde o torzo třetihorního stromového velikána objevené na jaře letošního roku během těžby v meziloží uhelné sloje. Představuje nejmohutnější nález z této oblasti. Obnažená část kmene měla výšku kolem pěti metrů, jde však pouze o zlomek mohutného zuhelnatělého stromu, který ještě pokračuje hlouběji do podloží. Jeho stáří geologové odhadují na přibližně 20 miliónů let.

Pracovníci z přírodovědného oddělení ústeckého muzea spolupracují s lomem Vršany nejen v oblasti geologie, ale už více než pět let především v oblasti ochrany ptačích společenstev a při monitoringu vzácných druhů živočichů, které jsou vázány právě na aktivní těžební oblasti. Torzo kmene bylo muzeu v rámci dobrých vztahů darováno Vršanskou uhelnou společností za symbolickou částku 1 Kč.

Třetihorní kmen mohutné dřeviny byl ponechán přes letní sezónu v lomu a tvořil součást exkurzní trasy v rámci uhelné safari. Obnažená část kmene měla již v místě nálezu několik dílčích příčných puklin. Podle nich se kmen také rozpadl na dvě hlavní části, z nichž ta větší vážila 5,5 tuny. Oba kusy byly v pátek 2. 10. 2015 s využitím těžké techniky a jeřábu vytaženy a dopraveny do Muzea města Ústí nad Labem. Části kmene byly umístěny ve venkovním dvoře budovy muzea.
Třetihorní kmen není bohužel impregnován křemenem v celém průměru. Jeho součástí je množství rychle větrající rozpadavé uhelné hmoty, navíc jeho jádro tvoří drolivá jílovito-písčitá výplň. Původní strom musel mít tedy dutý kmen, který byl postupně vyplněn jezerními a říčními uloženinami, které byly i v jeho okolí.

Muzejníci plánují vybudovat do začátku zimy jeho zastřešení. Další neméně důležitou etapou bude jeho zpevnění ocelovými obručemi a navržení metodiky konzervace k jeho zachování v celistvém a co možná nejpůvodnějším stavu. „V nejbližší době bude kmen podroben také zkoumání specialistů na fosilní dřeva, abychom se o něm samotném a procesech, které ho formovaly, dozvěděli co nejvíce informací. Již teď jsou na něm patrné různé zajímavé jevy, jako například povlaky krystalického dolomitu vyplňující praskliny v kmeni nebo zkamenělá pryskyřice," uvedla geoložka muzea Zuzana Vařilová.

Sbírky ústeckého muzea obsahují menší třetihorní dřeva (nejčastěji části kmenů či větve), většina z nich pochází ze starých hnědouhelných lomů převážně z okolí Ústí nad Labem, z oblasti Chabařovic a Trmic. K největším exponátům náleží část pařezu borovice pocházející z hnědouhelné sloje z dolu Nová naděje z hloubky 100 m, který je rozpadlý na dvě části, přičemž větší z nich dosahuje velikosti 100x80x80cm. „Torzo nově objeveného fosilního kmene bude tedy nejen největším kouskem, ale skvěle doplní stávající geologickou kolekci ústeckého muzea. Kmen by měl v budoucnu navíc tvořit součást stálé expozice, která bude mimo jiné zaměřena i na historii dobývání uhlí v regionu a související rozvoj průmyslu v Ústí nad Labem," doplnila Vařilová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru