Krásné Březno - Velká radost zavládla v ústecké zoologické zahradě 10. července. Narodilo se zde mládě pandy červené!

Čerstvě narozený samečka, který váží 540 gramů, je v dobrém zdravotním stavu. Zdroj: ústecká zoo
„Jedná se o druh, který naše zoo začala chovat v roce 1996, tehdy se jednalo o „vysněná" zvířata, která byla v zoologických zahradách chována pouze sporadicky. Rozhodnutí o přidělení tehdy příslušelo koordinátoru Evropských chovných programů, který si vyžádal stavební dokumentaci výběhu včetně fotografií, aby se ujistil, že zahrada připravila k chovu vhodné podmínky," vzpomíná mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Prvními zvířaty byly dvě samice Pacha a Trusca, které přišly ze španělské zoologické zahrady v Barceloně ve věku 17 měsíců. „To je obvyklý postup pro začínající chovatele, koordinátor chovu přidělí nejprve zvířata stejného pohlaví, a až teprve v okamžiku, kdy se zoo osvědčí, lze vytvořit chovný pár," vysvětluje vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. V roce 2000 přišel z italské zoologické zahrady Parco Natura Viva Bussolengo tříletý samec jménem Sole a o rok později se Trusce narodilo první mládě v historii ústecké zoo. Zároveň to bylo první mládě, které se v českých zoologických zahradách podařilo odchovat. Malý sameček dostal jméno Shiroshima, podle názvu jednoho druhu bambusu, což je hlavní složka potravy pand. Druhým odchovem byla v roce 2007 dvojčata Pat a Mat, jejichž otcem byl opět Sole, ale matkou se stala další samice Geena, která přišla v roce 2006 ze Zoo Antwerpy. A do třetice, po osmi letech, přišlo 10. července 2015 na svět další mládě, tentokrát jsou rodiči Geena a samec Eugenio z německé Zoo Krefeld.

„Narození mláděte pro nás bylo překvapením, Geeně již je 10 let a svá první mláďata měla v poměrně mladém věku, ve dvou letech, což ji poněkud vyčerpalo. Pak došlo bohužel k úhynu samce Soleho, nový samec Eugenio přišel v roce 2010 ve věku jednoho roku, takže jsme čekali, až dospěje. S Geenou se k sobě moc neměli, díky nízkému věku u ní neměl žádný respekt," popisuje chovatel Patrik Matějů a dodává: „O to větší překvapení nám přichystali nyní. Při každodenní kontrole jsme ráno 10. července zjistili, že je samice v boudě, odkud se ozvalo zvláštní pískání. Dovnitř jsme ale kvůli rušení samice nahlédli až po pěti dnech, v té době jsme pořídili první fotografie mláděte."

Problém nastal po několika týdnech kvůli vysokým teplotám, které na začátku srpna panovaly. „Pandy obecně snášejí lépe chladné počasí. Kombinace horkého počasí a porodu a náročného odchovu znamenala, že samice projevovala známky vyčerpání, rychle dýchala a měla problémy s koordinací pohybů. Rychle jsme zareagovali a po poradě s veterinárním lékařem byly nasazeny nutriční preparáty pro doplnění energie. Došlo k navýšení krmné dávky, přidává se sušené mléko, krmení se předkládá několikrát denně, samice je častěji kontrolována. Horké počasí jsme eliminovali instalací mlžítka, které osvěžuje vzduch ve výběhu a kde se zvířata mohou v případě nutnosti schladit," popisuje Petra Padalíková.

Ve středu 19. srpna proběhla veterinární kontrola – mládě bylo poprvé z porodní boudy na chvíli odebráno, bylo určeno pohlaví, bylo zváženo a dostalo identifikační čip. Závěr zní – jedná se o samečka, který váží 540 gramů, je v dobrém zdravotním stavu. Za jak dlouho se představí návštěvníkům zoo, závisí pouze na něm.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru