Seniorka Zamba slavila s dětmi v ústecké zoo
Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Přesně sedmatřicet let uplynulo v neděli 19. listopadu 2017 od příchodu historicky prvních nosorožců, kteří se ocitli na půdě ústecké zoo. Chov v osmdesátých letech minulého století prodělával bouřlivý rozvoj, kdy se vybudováním nových výběhů a pavilonů areál zoo rozšířil do dnešní horní části a zoo začala chovat taková zvířata, jako jsou právě nosorožci, žirafy či sloni.

„Zamba byla odchycena v roce 1972 v rezervaci Umfolozi v Jihoafrické republice na jedné z výprav tehdejšího ředitele královédvorské zoologické zahrady Josefa Vágnera. V té době byla asi dvouletá a po krátké karanténě byla spolu s ostatními zvířaty dopravena do Zoo Dvůr Králové. Do naší zoo přišla 19. listopadu 1980 spolu se samicí Sašou, o patnáct dní později, tedy 4. prosince 1980, přišel i samec Dan,“ uvádí tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

V současné době je Zamba jediným nosorožcem v ústecké zoo, Saša a Dan uhynuli v roce 2008 v důsledku stáří. Zamba je momentálně nejstarším nosorožcem svého druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Podle údajů ZIMS chová nosorožce tuponosé v Evropě devětašedesát institucí v počtu 264 zvířat. Poslední aktuální údaje udávají, že v evropských zoologických zahradách jsou pouze dva nosorožci prokazatelně starší než Zamba (samice v Zoo Planete Sauvage ve Francii a samec v Parco Natura Viva Bussolengo v Itálii). U dalších pěti zvířat včetně Zamby se jejich narození udává okolo roku 1970. Její zdravotní stav odpovídá pokročilému věku a chovatelé jí kvůli tomu věnují zvýšenou péči a pozornost. Dostává více vitamínů, minerálních doplňků a medikamentů na výživu kloubů, krmná dávka je přizpůsobena jejím chutím. V chladnějším období tráví více času ve stáji, do venkovního výběhu ji chovatelé pouštějí na kratší dobu, většinou okolo poledne, kdy je nejtepleji.

V pondělí 20. listopadu přišly Zambě popřát děti z Mateřské školy Marxova v Předlicích, které jí nakreslily obrázky a přinesly bedničku zeleniny a ovoce. Z té chovatelka Kateřina Hudecová za pomoci tří vybraných dětí a paní učitelky Kateřiny Bukovičové připravila dort, který si Zamba s grácií dámy v letech vyloženě vychutnala.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru