Ústecko, Sinutec – První historická návštěvnická sezóna v areálu kaple sv. Víta se zázračnou studánkou v Sinutci bude zahájena již tuto sobotu Sinuteckým kuropěním.

Sinutec. Foto: Jan Kvapil

Letos poprvé v historii se veřejnosti otevře unikátní barokní areál kaple svatého Víta se zázračnou studánkou ve vísce Sinutec nedaleko Libčevsi v jihozápadní části Českého středohoří na pomezí okresů Louny, Most a Teplice. Otevření této kaple předznamenává tuto sobotu a neděli z 20. na 21. června již druhý ročník Sinuteckého kuropění. „Toto pondělí byl svátek českého zemského patrona svatého Víta, jehož atributem je kohout. Na tento sobotní večer (od 18:00) a nedělní ráno jsme proto připravili odchyt zdejšího ptactva a povídání o něm s ústeckým ornitologem Václavem Beranem. Speciální ornitologická exkurze na Dlouhou horu se uskuteční za rozbřesku a bude spojená s pozorováním východu slunce," představil akci hlavní organizátor Jan Kvapil.

Duchovní vrchol kuropění proběhne po setmění kolem desáté hodiny, kdy mladí umělci z Prahy a Ústí nad Labem budou prezentovat svoji představu o soudobé výzdobě v minulosti zdevastovaného sakrálního prostoru. Kapli tak bude navrácen oltářní obraz, celková nástěnná výzdoba a v neposlední řadě i vitrážová úprava oken. „Vystavující autoři k prostoru přistupují s respektem a se ctí k tradicím, ale zároveň zůstávají věrni svému výtvarnému výrazu a současnému uměleckému jazyku. K vidění budou kromě tradiční malby také experimentální materiálové fotografie, instalace a rytectví," uvedl kurátor výstavy Pavel Matoušek.

„Rovněž se velice těším na „liturgické otestování" nově vyzdobené kaple, které někdy před půlnocí pod vedením P. Josefa Hurta přímo naváže na vernisáž," dodal Jan Kvapil. Zájemci mohou do Sinutce přijíždět již během odpoledne a pomoci s úpravou prostoru a instalací výstavy. Nocovat lze ve stanech na přilehlé louce, na karimatkách v kapli nebo pod širákem pod lípou. Díky podpoře Ústecké komunitní nadace bude kaple i s výstavou po celé léto přístupná turistům a poutníkům.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru