Ústí nad Labem – Fasáda veřejného sálu Hraničář se v úterý 16. června promění v promítací plátno, na kterém se odehraje první videomapping v Ústí nad Labem. Návštěvníci se mohou těšit na vzrušující audiovizuální show, kterou okoření výstava klauzurních prací studentů ateliéru Time-based Media FUD UJEP.

Ve čtvrtek 18. června je na programu Kinoakademie Hraničář věnovaná generaci beatniků s projekcí snímku Kvílení a úvodní přednáškou vedoucího katedry Bohemistiky PF UJEP Jiřího Kotena. Pro velký zájem veřejnosti uvede Hraničář v pátek 19. června slavnou komedii Dámský krejčí v podání Studentského divadla Ústí nad Labem. V sobotu 20. června bude mít ústeckou premiéru film amerického režiséra a scénáristy Damiena Chazellea s názvem Whiplash, který při udělování Oskarů za rok 2014 posbíral hned tři sošky. Na své si ale přijdou také rodiny s dětmi - v neděli 21. června je čeká hravé odpoledne s novým loutkovým filmem Malý pán a kreativní dílničkou.

Na hraně aneb Hraničář v proměně – úterý 16. června 19.00 hodin
Fenomén videomappingu slaví úspěch po celém světě. Světelné show ve veřejném prostoru poskládané z dech beroucích video a audio prvků, které „hýbou" s budovami, vypráví roztodivné příběhy a pohrávají si s diváckou představivostí, si podmanily mnoho evropských metropolí, Prahu nevyjímaje. Nyní se vůbec poprvé odehraje v Ústí nad Labem – od 21.30 hodin ožije videomappingem fasáda veřejného sálu Hraničář. Unikátní projekce je dílem studia BLACK/DIVISION, v němž působí mladý talentovaný umělec František Pecháček, který před nedávnem nasvítil český pavilon na mezinárodní výstavě EXPO v Miláně. Pecháček studuje na FUD UJEP a právě s touto fakultou je spjata úvodní část programu. Od 19.00 hodin se v Hraničáři koná vernisáž výstavy klauzurních prací studentů ateliéru Time­based Media FUD UJEP, kteří poodhalí, v čem spočívá kouzlo digitálních technologií. Výstava potrvá do úterý 23. června.

Kvílení aneb Od Ginsberga k Hraběti – čtvrtek 18. června, 19.30 hodin
V sobotu 13. června to bude 75 let, co se narodil jeden z nejvýraznějších básníků 60. let minulého století – český beatnik Václav Hrabě. Jeho tvorba, nasáklá intenzivním osobním prožitkem, tóny jazzové muziky a melancholií, dodnes láká čtenáře napříč generacemi. Stejně jako tvorba americké beat-generation. Další díl z filmově vzdělávacího cyklu Kinoakademie Hraničář přiblíží tuto kapitolu dějin projekcí životopisného dramatu Kvílení podle proslulé Ginsbergovy básně s přednáškou vedoucího katedry bohemistiky PF UJEP Jiřího Kotena.

Georges Feydeau: Dámský krejčí – pátek 19. června, 19.30 hodin
Studentské divadlo Ústí nad Labem se pro velký zájem vrací na prkna Hraničáře s komedií Dámský krejčí od Georgese Feydeaua. Návštěvníci se tak mohou opět pobavit příběhem Moulinota, který se horko těžko pokouší zakrýt manželskou nevěru. A plave v tom až po uši. Jakmile je usvědčen ze lži, ihned si vypomůže nějakou další. Jeho „tanečky nad propastí" nabírají na obrátkách, důmyslnosti i zoufalství...až nakonec vygradují do překvapivého závěru.

Whiplash – sobota 20. června, 19.30 hodin
Celovečerní debut teprve třicetiletého amerického režiséra a scénáristy Damiena Chazellea s názvem Whiplash sice spadá do kategorie hudebních filmů, ale svou náladou připomíná spíše akční gangsterku. Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník. Sní o slávě, ale není si jistý tím, jestli se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. A jednoho večera se potká s Terencem Fletcherem, dirigentem proslaveným svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Tento moment navždy změní Andrewův život. Nastoupí k Fletcherovi do kapely...a pak se teprve začnou dít věci.

Kromě úspěchu při udělování cen Americké akademie Whiplash s absolutním přehledem ovládnul festival Sundace Film Festival 2014. Získal dvě nejprestižnější ocenění - Velkou cenu poroty i Cenu diváků za nejlepší hraný film.

Malý pán a kreativní dílnička – neděle 21. června, 15.00 hodin
Malý Pán si žije spokojeně ve svém malém světě, a když má dost nudlí, nikam se zvlášť nežene. Jenže má sen. A sny bývají jen samé problémy, nenechají člověka (ani malého) na pokoji. Příběhy Malého pána na jeho cestě za velkým snem vypráví půvabný loutkový film podle úspěšné dětské knihy „Velká cesta Malého pána" od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha. O výtvarnou stránku se postaral František A. Skála, hudbu k němu složil Milan Cais a loutky namluvili Saša Rašilov, Valérie Zavadská, Pavel Liška, Miroslav Krobot a další. Odpoledne pro rodiny s dětmi zpestří zábava v kreativní dílničce pro nejmenší.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru