Ústí nad Labem - Děj operety Krásná Helena se sice odehrává ve starém Řecku, těsně před vypuknutím Trojské války, ale slavný mýtus o Paridovi a Heleně vyprávějí autoři po svém, velmi humornou a rozpustilou formou. Dílo bylo už v době svého vzniku satirou na Paříž své doby, pletky na císařském dvoře, lehkomyslnost krasavic, na zálety mocných i žárlivost jejich manželek.

Krásná Helena. Foto: Petr Berounský
Režie operety se ujal režisér Libor Žídek. Český text napsal Jan Pišta. Výtvarníkem scény je Ivo Žídek a kostýmy jsou z dílny Josefa Jelínka. V titulní roli se představí Anna Klamo a Tereza Mátlová, které se vzájemně alternují. Pod hudebním nastudováním je podepsán Milan Kaňák, který se za dirigentským pultem bude střídat s Norbertem Baxou. Choreografie je dílem Vladimíra Gončarova. V dalších rolích se představí Jaroslav Kovacs / Jan Ondráček, Jan Berko / Roman Škoda, Radek Krejčí / Petr Matuszek , Martin Novotný / Ivan Zelycz, Martin Matoušek a další .

Tříaktová opereta Krásná Helena měla světovou premiéru 17. prosince 1864 v Paříži, kterou nadšeně přijala veřejnost i kritici. Hned první nastudování dosáhlo zhruba 700 repríz. Brzy operetu uvedla i divadla v dalších metropolích - ve Vídni, Berlíně, Londýně, ale i v zaoceánském Chicagu. Česká premiéra se uskutečnila v roce 1873 v pražské Švandově aréně na Smíchově. Severočeské divadlo v Ústí nad Labem ji uvádí poprvé ve své novodobé historii.

PREMIÉRA: 30. dubna 2015 v 19.00 hodin
REPRÍZY: 5. května v 19.00 a 17. května. v 17.00

Krásná Helena. Foto: Petr Berounský

Krásná Helena. Na snímku Helena / Tereza Mátlová a Paris / Jan Ondráček Foto: Petr Berounský

Krásná Helena. Na snímku Helena / Tereza Mátlová a Kalchas / Petr Matuszek Foto: Petr Berounský

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru