Krásné Březno – Fenoménem internetu se před několika týdny stala ústecká slonice Delhi, když ukázala, jak umí chobotem šroubovat matice. (Psali jsme). Řada čtenářů se začala ptát, jak je to s její inseminací, o které se tolik hovořilo.

Slonice (vlevo) Delhi a Kala patří u návštěvníků k nejoblíbenějším v ústecké zoo. Foto: Věra Vrabcová
„Nevíte, jak je to s oplodněním Delhi. V minulosti se o něm dost psalo. Teď nikde ani zmínka," obrátila se na redakci E – Ústí čtenářka Kateřina Vobecká.

Petr Kiebel, chovatel slonů uvedl, že v umělém oplodnění slonice se rozhodli v současné době nepokračovat z několika důvodů. „K inseminaci je vhodná jen samice, která je zdravotně absolutně v pořádku, má pravidelný cyklus a žádné změny na pohlavním aparátu. Delhi bohužel po prodělaném těžkém porodu v roce 2004 úplně v pořádku není. Ačkoliv u ní cyklus stále probíhá, objevilo se u ní několik cyst a určité množství tekutiny v děložním rohu. Rovněž cyklus z tohoto důvodu není pravidelný, a tak je těžké určit přesný okamžik ovulace a inseminace," řekl chovatel.

Dalším důvodem proč není možné nechat slonici Delhi oplodnit je, že současný pavilon nesplňuje parametry pro přirozený a kvalitní chov a odchov slonů. „Zcela souhlasíme s názorem koordinátora Evropských chovných programů (EEP) pro slony, že inseminace by neměla řešit nedostatky v chovném zařízení. To je bohužel náš případ. Tento názor je podložen snahou koordinátora o co největší množství zoo s kvalitním chovným zařízením, které by slonům poskytly možnost přirozeného sociálního chování a rozmnožování v rodinách, tak jako v přírodě. Proto se i my snažíme prosadit dobudování našeho pavilonu slonů tak, aby splňoval parametry pro přirozený a kvalitní chov a odchov slonů (min. 1 samec a 4 samice). Dokonce i v případě, že by se nám inseminace v současnosti podařila a Delhi měla slůně, naši budoucnost by to nevyřešilo. Jen bychom problém zániku našeho chovu malinko posunuli na později," doplnil Petr Kiebel.

Roli při umělém oplodnění samozřejmě hraje i cena inseminace, která je opravdu velmi vysoká. „Věříme, že po dobudování našeho zařízení, bude mít i Delhi ještě šanci na slůně. Přece jen, samec dobu ovulace určí mnohem přesněji než laboratorní metody a má mnohem více pokusů, než my s umělou inseminací," dodal závěrem chovatel slonů.

Čtenáři, posílejte nám náměty na články na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. My, se zeptáme odpovědných. Čtěte, co vás zajímá.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru