Krásné Březno – Z nového přírůstku se v těchto dnech radují chovatelé ústecké zoo v pavilonu opic. Poslední březnový víkend, se rozrostl chov makaka kápového. Tento druh ohrožených primátů je v rámci Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO) k vidění pouze v Ústí nad Labem.

Mládě makaka kápového. Foto: Věra Vrabcová
Na svět přišlo mládě makaka v sobotu 28. března. Chovatelka Petra Paulová sdělila, že po týdnu života lze konstatovat, že odchov probíhá bez problémů a mládě prospívá. „V sobotu ráno bylo mládě ještě mokré a samička je čistila, muselo se narodit krátce před mým příchodem do práce. Viděla jsem, že pije, že se drží dobře máminy srsti a že o ně samice pečuje. Vzhledem k tomu, že dvě mláďata již odchovala, dá se říci, že je to zkušená matka," dodala chovatelka.

Mládě makaka kápového. Foto: Věra Vrabcová

Mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová uvedla, že matkou mláděte je osmiletá samice Lucka, která se narodila v ústecké zoo, otcem je samec Chap, který přišel před dvěma lety ze soukromého zookoutku v německém Jockdorfu. „Skupinu tvoří ještě čtrnáctiletá samice Fáva, která však nikdy potomka neměla, a tři mláďata, dva starší sourozenci a toto nové mládě. Všichni členové skupiny mají na výběr, zda chtějí trávit čas ve vnitřní expozici či ve venkovním výběhu, kde je mohou vidět i návštěvníci," doplnila mluvčí zahrady.

Všímavé návštěvníky upoutají nápadně velké ušní boltce, kterými se mláďata makaků vyznačují. „Samice se o mládě pečlivě stará, nosí je přitisknuté na břiše, jak je to obvyklé u všech starosvětských primátů, a ostatním členům skupiny ho zatím nepůjčuje. Ti nový přírůstek přijali příznivě, okukují jej, ale žádné rozmíšky nevznikají a celá skupina je klidná a vyrovnaná. Vývoj u tohoto druhu primátů probíhá poměrně rychle, takže již za několik týdnů se mládě začne pomalu pouštět a zvědavě prozkoumávat okolní svět, ovšem v případě nebezpečí se okamžitě vrátí do matčiny náruče," řekla Věra Vrabcová.

Chov makaků kápových má v ústecké zoo dlouholetou tradici, neboť původní zakladatelé dnešní skupiny přišli v roce 1983 jako přímý import z indické Bombaje. „Jednalo se o dva samečky a dvě samičky ve stáří zhruba jednoho roku. K prvnímu odchovu došlo v roce 1986 a od té doby se v průběhu let rodila s větším či menším úspěchem další mláďata. Ústecká zoo je v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) jediná, která tento druh makaka chová," dodala závěrem mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru