Ústecký kraj – Dálnice D8 se stala hlavní součástí takzvané Balkánské cesty, kterou se běženci snaží dostat na území SRN, případně do dalších zemí západní a severní Evropy. Příkladem je případ, jenž řešili krajští policisté.

Mluvčí krajské policie Šárka Poláčková uvedla, že první se stal v neděli 19. října. „Hlídka cizinecké policie kontrolovala na dálnici D8 u sjezdu na Petrovice osobní motorové vozidlo Citroen C5 dánské registrační značky. Ve vozidle sedělo celkem 5 osob. Řidič, který se prokázal dánským cestovním pasem, vezl 4 občany Sýrie přes Českou republiku z Vídně do SRN. Syřané neměli platná víza opravňující je k pobytu na území ČR," řekla Poláčková.

Ilustrační foto. Petr Sochůrek
Jelikož se jednalo o dánského řidiče, pojali policisté podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutek se však řidiči nepodařilo prokázat. „Na základě výpovědí syrských státních příslušníků a řidiče policisté učinili pokus o předání osob do Rakouska, odkud přicestovaly do České. Nabídku Rakouská republika odmítnuta, protože chyběly důkazy o pobytu osob ze Sýrie v Rakousku. Například chyběl jakýkoli doklad o zaplacení zakoupeného zboží, tankování či zaplacení ubytování a podobně," dodala policistka

Protože nemohli české úřady utečence ze Sýrie předat v rámci readmisní dohody, zahájili správní řízení a vydali rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU. „Jelikož však občané Sýrie jsou v současné době nevyhostitelní z důvodu překážek znemožňujících vycestování do země původu, byli poučeni, že musí zažádat o vízum za účelem strpění, které bude platné po dobu, po kterou budou existovat překážky vycestování. Pominou-li tyto překážky, stanoví se cizincům nová lhůta k vycestování a začne platit zákaz pobytu na území členských států EU dle vydaného rozhodnutí," řekla závěrem k případu Šárka Poláčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru