Ústecko – Doprava na dálnici D8 směrem na Německo je svedena do jednoho jízdního pruhu. V místech kde řidiči mohou jet až stotřicetikilometrovou rychlostí přikazuje dopravní značka osmdesátku. Policista pomocí směrovky navádí hříšníky na odpočívadlo u čerpací stanice. Dálniční policisté se ve spolupráci s Ústeckým krajem, dobrovolnými záchranáři a ústeckým Besip teamem zaměřili v úterý na dodržování silničního zákona v rámci akce Den pro kamiony.

Mluvčí krajské policie Šárka Poláčková uvedla, že hlídka se nezměřila jen na řidiče nákladních aut, ale také osobáků a autobusů. „Každý druhý kontrolovaný řidič jel v autě nepřipoutaný. Dalším častým prohřeškem bylo telefonování za jízdy. Rekordmanem je český řidič kamionu, který měl špatně připoutaný náklad, auto ve špatném technickém stavu a nevěnoval se plně řízení," řekla policistka.

Den pro kamiony. Foto: Petr Sochůrek
Manažer ústeckého Besip teamu Jan Pechout řekl, že řidiči nákladních aut připoutání se při jízdě často podceňují. „Myslí si, že když sedí vysoko v několika tunovém kolosu, tak při nárazu překážku rozstřelí. Jenže si neuvědomují, že když se střetnou s jiným kamionem, tak je to padesát na padesát," dodal Pechout.

Den pro kamiony. Foto: Petr Sochůrek
Co řidiči měli dále v nepořádku, byla lékárnička. „Nejenže často chybělo její plné vybavení, které stanoví silniční zákon, ale deset řidičů nemělo v autě lékárničku vůbec. Řidiči si ji museli dojít koupit na zdejší čerpací stanici," řekla Poláčková.

Den pro kamiony. Foto: Petr Sochůrek
Další výhodou pro hříšníky v úterý bylo, že místo vysoké pokuty si mohli vyzkoušet trenažer nárazu nebo simulaci převrácení auta. „Pakliže se řidič dopustí bodovaného přestupku, tak se mu samozřejmě zapisují do karty řidiče. Když je ochoten si vyzkoušet jeden z trenažérů nebo poskytnutí první pomoci, tak mu policisté udělí pouze pokutu při dolní hranici sankce. Co mě letos překvapilo, že řidiči si často řekli, že si právě chtějí vyzkoušet na figuríně první pomoc. V minulých letech se toho spíše obávali," dodala závěrem Šárka Poláčková.

Den pro kamiony. Foto: Petr Sochůrek
Během úterý dálniční policisté zkontrolovali sto padesát jedna vozidel, patnáct autobusů, sedmdesát sedm nákladních aut a padesát devět osobních.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru