Litvínov - Hokejový král. Bojovník, pro kterého nebylo nikdy nic ztraceno. Vzor pro mladší hráče. Takový byl Ivan Hlinka a takto jej připomíná cedule na jeho rodném domě v Louce u Litvínova. V sobotu 16. srpna je tomu deset let, kdy zemřel po automobilové nehodě u Karlových Varů.

V Louce se Ivan Hlinka narodil 26. ledna 1950. „Na rybníku v Louce také začínal s hokejem. Po přestěhování se s rodiči do Litvínova začal hrát na zdejším novém stadiónu," vzpomínají na litvínovskou legendu na webu místního extraligového klubu. Jeho stadion nyní nese Ivanovo jméno. V sobotu ve 13 hodin si tam jednu z nejvýraznějších postav českého ledního hokeje připomenou pietní akcí. Vzpomínková akce se koná také u pamětní desky v Louce u Litvínova v 15 hodin.

K tragické nehodě došlo 16. srpna 2004 na silnici z Karlových Varů na Prahu, přibližně dvě stovky metrů za výjezdem z města. Hlinkův superb se srazil s nákladním autem, který se měl po smyku dostat do jízdní dráhy slavného hráče a trenéra. Strůjce úspěchu z Nagana zemřel ten den později v nemocnici.


Ivan Hlinka dodnes drží většinu klubových litvínovských rekordů: nejvíce kanadských bodů (680), nejvíce vstřelených branek (346), nejvíce hattricků (23), nejvíce asistencí v sezóně (43), nejčastěji nejlepší střelec klubu (9x, z toho 8x za sebou), nejproduktivnější hráč klubu (11x za sebou), nejvíce zápasů za sebou s alespoň jedním vstřeleným gólem (13) a další.
Je trojnásobným mistrem světa (1972, 1976, 1977), držitelem Zlaté hokejky pro nejlepšího československého hokejistu (1978), členem hokejové Síně slávy IIHF a držitelem mnoha dalších ocenění a vyznamenání. S Litvínovem dosáhl na ligové stříbro (1978).

Jako trenér dovedl Českou republiku k památnému vítězství na olympiádě v Naganu (1998) i k titulu mistra světa (1999).

Zdroj: www.hokej-litvinov.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru