Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Děčínsko - Falešný bankéř nikdy nespí a má pružnou ,,pracovní dobu“. Zavolat vám může kdykoliv, ve všední dny o víkendech nebo svátcích. O tom se přesvědčil muž z Děčínska, kterého falešný bankéř kontaktoval včerejšího dne.

V odpoledních hodinách přijal telefonický hovor, na druhém konci se ozval muž, který se mu představil jménem i příjmením s tím, že je bankéř z České národní banky, z oddělení kyberkriminality a sdělil mu, že jeho bankovní účet byl předmětem hackerského útoku a peníze na účtu jsou v ohrožení. Poškozený muž chtěl být zpočátku obezřetný a zeptal se ,, bankéře“ na datum narození. Ten mu data sdělil a poškozený muž skutečně uvedené jméno, příjmení i s datem narození nalezl na internetových stránkách banky. Poté už uvěřil, že jde o zaměstnance banky. Opak byl ale pravdou.

Podvodník muže přesvědčil k tomu, aby v zájmu ochrany peněžních prostředků na ,,napadeném účtu“  peníze převedl na jiné účty, jejichž čísla mu nadiktoval. Pak už poškozený muž postupoval podle instrukcí falešného bankéře a zaslal v několika platbách na ,,bezpečné účty“ částku téměř 730 tisíc korun.

"Po odeslání všech peněz došlo k výpadku hovoru a když se muž snažil několikrát dovolat zpět, tak se mu to již nepodařilo. V ten moment mu došlo, že pravděpodobně naletěl podvodníkům. Celou věc pak oznámil na policii. Kriminalisté v tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny u soudu hrozí trest odnětí svobody až na 5 let," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru