Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Modrá obloha a nadprůměrné, na některých místech rekordní teplo. Devadesátý první (přestupný) den meteorologické zimy neměl se zimou nic společného. Na Moravě a ve Slezsku ani omylem.

Ve Strážnici na Hodonínsku naměřili 17,7 °C, tedy o 2,6 °C více, než kolik naměřili na tuniské Džerbě. Naopak severozápadní a severní Čechy byly v sevření nízké oblačnosti, související s teplotní inverzí. Někde, jako například na Chomutovsku a na Lounsku, rtuť teploměru stěží vystoupala na 4 °C. Tak chladno nebylo ani za polárním kruhem. Viz. norský Hasvik (jedna z nejsevernějších evropských vesnic) a tamních 5 °C, přesněji 4,8 °C. Každý nechť rozhodne sám, jestli je lepší to, či ono.

Před jednašedesáti lety, 1. března 1963, pokračovala sovětská okupace. Bavíme se teď o vzduchu, chladném kontinentálním vzduchu ze západního Sovětského svazu, respektive o tlakové výši, která ho poslala do Československa včetně severozápadních a severních Čech. Proto první ráno meteorologického jara 1963 bylo všechno jen ne jarní. Mrzlo, až praštilo (Teplice -15,4 °C, Žatec rovných -19 °C, Doksany -21,2 °C), mimo jiné díky sněhu (Teplice 7 cm, Žatec 10 cm, Doksany 17 cm).

Tohle letos nehrozí. Jak už vyplývá z titulku, počasí nebude výstřední. Alespoň v nejbližších dnech:

1. března: Velká oblačnost. Po většinu dne nízká inverzní, potom frontální. V noci, ráno, dopoledne a odpoledne tím pádem bez srážek, od večerních hodin, konkrétně od 20:00 (plus minus), déšť. Co se teplot týče: nejnižší ranní kolem 7 až 3 °C (v případě zmenšené oblačnosti až 1 °C), nejvyšší odpolední okolo 9 až 13 °C.

2. března: Do pozdních odpoledních hodin zataženo až oblačno, pak se až vyjasní. Mezi půlnocí a zhruba šestou až sedmou hodinou počítejte s deštěm. Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, ojediněle až 13 °C.

3. března: Proč. Proč zase. Do rána celý Ústecký kraj, vlastně skoro celou Českou republiku obsadí nízká inverzní oblačnost (a mlhy). A proč? Protože hory. Kdyby Česká republika byla samá nížina a ani Alpy by neexistovaly, všechno by bylo jinak. Dobrou zprávou je, že po obědě by se nízká inverzní oblačnost mohla rozpustit… Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, v případě brzkého vyjasnění klidně i 14 °C.

4. března: Jarní prázdniny se přesunou do okresů Chomutov, Most a Ústí nad Labem. To je jedna jistota. Další jistotu lze nalézt v nízkých oblacích. Nevyhneme se jim ani v úvodu nového týdne. Takže ne, pršet nebude. Nejnižší ranní teploty i nejvyšší odpolední teploty budou v podstatě stejné jako o víkendu.

Dlouhodobé výhledy momentálně tak přehřáté nejsou a hned po pondělku to vypadá i na ranní mrazy. Fáze čekání na léto je tu...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru