Obžalovaný Michal Pokuta u soudu. Foto: jip
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, Most – Případem zabití čtyřletého klučiny se dnes začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před ním stanul jako obžalovaný narkoman Michal Pokuta. Loni v květnu zabil čtyřletého chlapce, když vygradoval spor mezi ním a biologickým otcem dítěte. Muži hrozí dvanáct až dvacet let vězení, v případě překvalifikování činu patnáct až 20 let.

Shrňme si tehdejší události. Michal Pokuta se svojí družkou vychovával několik dětí. Jedním z nich byl i čtyřletý chlapec, jehož biologický otec – cizinec si pro syna jezdil. Trojice mezi sebou měla neustále konflikty. „On nás stalkoval. Několikrát mi vyhrožoval smrtí, osudný den nás ohrožoval dřevěnou latí,“ vypovídal před soudem obžalovaný.

U 14. ZŠ v Mostě v ulici Rozmarýnova obžalovaný za biologickým otcem chlapce vyběhl. Byl ozbrojen loveckým nožem. Jeho sok držel dítě v náručí, obrátil se k Michalovi Pokutovi zrovna ve chvíli, kdy provedl výpad. A nůž bohužel zasáhl malé dítě. Nebylo mu pomoci a před půl sedmou byl chlapec prohlášen za mrtvého.

„Ani jsem nevěděl, že jsem kluka zasáhl. Nikdy bych mu neublížil, vždyť jsem ho miloval, on měl rád mě. Vychovával jsem ho. Raději bych byl mrtvý já, než on,“ vyjádřil se obžalovaný. Tehdy byl pod vlivem pervitinu a marihuany. Z místa činu utekl. „Pak jsem si uvědomil, že jsem zbabělec a šel jsem na policii, zadrželi mě kousek před služebnou,“ popisoval osudný tragický den.

O případu jsem tehdy informovali ZDE.

Státní zástupkyně Klára Kubátová pro obžalovaného z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování pro něj navrhla trest 16 let vězení. Na konci dnešního líčení soudce obžalovaného upozornil, že čin může být překvalifikován jako zvlášť závažný čin vraždy spáchaný na nezletilé osobě. Trestní sazba v takovém případě je 15 až 20 let.

Kromě toho poškozený, tedy biologický otec dítěte, žádá odškodnění ve výši 17 milionů korun. Michal Pokuta cítí vinu za smrt dítěte, ostatní části žaloby ovšem odmítá. „Naopak nám neustále dělal problémy on, Monice stále vyhrožoval, mě vyhrožoval zabitím. Jakmile přiletěl, vzal jsem si raději nůž, bál jsem se, že má zbraň,“ vypovídal obžalovaný.

Jeho slova pak novinářům potvrdil i ustanovený obhájce Daniel Volák: „Obžalovaný zásadně odmítá posuzovat skutek jako vraždu, a to ještě po předchozím uvážení a úmyslu. Té smrti lituje a je připraven nést spravedlivé následky.“

Soudní líčení bude má naplánovány další dva termíny na březen a duben, soud bude vyslýchat svědky včetně matky zemřelého dítěte a několik znalců.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru