Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – V pátek (23. února) až 12,4 °C (v Dobřichovicích). V sobotu (24. února) až 13,1 °C (v Doksanech). V neděli (25. února) až 14,5 °C (v Karviné). V pondělí (26. února) hned na několika místech (ve Slezsku) 15,0 až 15,5 °C. I poslední únorový týden je poněkud mimo. A ještě se to zhorší.

Respektive: v úterý (27. února), ve středu (28. února) a ve čtvrtek (29. února), kdy skončí meteorologická zima, některé teploměry ukážou 16 až 18 °C. Historicky nejvyšší únorová teplota 22,0 °C z roku 1994 (z Českého Krumlova) překonána na 99 % nebude, nicméně rekordy týkající se sedmadvacátého až devětadvacátého únorového dne se pořádně zapotí…

Avšak ne v našem kraji. Až osmnáct nad nulou bude na Moravě a ve Slezsku, u nás na severozápadě a severu Čech bude chladněji. Takže je velice nepravděpodobné, že bychom si zopakovali 29. únor 2012, kdy bylo patnáct nad nulou (15,2 °C v Žatci, 15,4 °C v Doksanech). To nic nemění na tom, že únor 2024 celorepublikově skončí jako teplotně výrazně nadprůměrný, nejvýrazněji v historii. Prostě takhle teplý únor v Česku ještě zaznamenán nebyl (to ale neznamená, že v minulosti, než se začalo s pozorováním počasí, nebyly ještě teplejší únory).

Nechť si tedy Moravané a Slezané užijí až 18 °C a podívejme se, s jakými teplotami můžeme počítat my:

Den úterní: Minima kolem 4 až 0 °C. Maxima okolo 7 až 11 °C.

Den středeční: Minima kolem 7 až 3 °C. Maxima okolo 6 až 10 °C.

Den „navíc“: Minima kolem 5 až 1 °C. Maxima okolo 9 až 13 °C.

Se srážkami je to jednoduché, nespadne ani kapka. A co se oblačnosti týče, vypadá to na nízkou oblačnost od nevidim do nevidim. Zkrátka takové šedivé jaro… S tím, že dlouhodobé výhledy si pohrávají s myšlenkou silnějších ranních mrazů někdy na přelomu první a druhé březnové dekády. Že by klasika? V zápalu vášně všechno brzy rozkvete a pak bum, mráz? Nezapomínejme, že po extrémně teplém únoru může přijít extrémně chladný březen (i jaro, i léto). Počasí je svět neomezených možností. Vždycky tomu tak bylo a vždycky tomu tak bude.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru