PŘÍBĚH: Zdeneček si přeje zaplavat si s delfíny. Rodina chce vážně nemocnému chlapci jeho sen splnit. Pomůžete i vy?
Zdroj: archiv rodiny
Ústí nad Labem

Jirkov – Desetiletý Zdeneček se narodil jako zdravý chlapec. V půl roce, po očkování, jeho vývoj ale začal stagnovat. Lékaři pro rodiče neměli dobré zprávy. U dítěte zjistili vzácnou genetickou vývojovou vadu a neurologické poškození mozku. Jeho stav vyžaduje neustálou péči, pravidelné terapie a rehabilitace, což je pro rodinu velmi náročné, jak po psychické, tak i po finanční stránce. Rodiče proto založili sbírku, díky které by se chlapci mohl splnit jeho sen.

První půl rok chlapcova života byl téměř bez problémů, i když se narodil se šelestem na srdci. „Po povinném očkování se u něj objevil poprvé třes v nožičce, do které mu vakcínu píchali a začal extrémně přibírat na váze a růst rychleji. V Praze po několika vyšetřeních, včetně genetických testů, nám lékaři sdělili, že má trvalé neurologické poškození mozku, které vyplývá z vývojové vrozené vady centrální nervové soustavy. Tato porucha způsobuje středně těžkou mentální retardaci a obezitu. Je odkázaný na invalidní vozík,“ popsala diagnózu chlapcova matka Denisa Navrátilová.

Zdeneček musí každý den cvičit a posilovat veškeré svalstvo, protože mu ochabuje. Pravidelně jezdí léčeben a lázní rehabilitovat. Cvičí také doma nebo s fyzioterapeutem. Neurorehabilitace jsou ale velmi nákladné. „Musíme kupovat také pomůcky ke cvičení. Platíme i jiné věci, které pojišťovna nehradí. Lékaři mu nedávali naději, že by mohl někdy chodit. My ale víru neztrácíme, protože syn byl zcela ležící, cvičili jsme i v noci. První výsledky se do roka opravdu dostavily. Když mu byly 3 roky, začal se plazit po levé straně. Nevzdali jsme to! Každý den cvičíme. Dnes je Zdenečkovi 10 let a sedí s oporou, leze po čtyřech a udělá i pár těžkých krůčku se speciálním chodítkem. Pro nás i pro něj je to velký posun!“ říká maminka chlapce.

Sbírka

Chlapec je mentálně na úrovni pětiletého dítěte. Má rád lidi a miluje plavání. „Nedávno jsme se dověděli o rehabilitaci, která pomáhá k léčbě dětí pomocí zooterapie – delfínoterapie. Je prý velice úspěšná a hodně dětem pomohla ke zlepšení jejich zdravotního stavu, nejen duševně a psychicky, ale fyzicky. Pro Zdenečka by to byl velký splněný sen – viděl by delfína a zaplaval by si s ním,“ říká Denisa Navrátilová. Rodina založila pro chlapce sbírku. „Synovi bysme tak mohli splnit jeho sen, ale zároveň mu tím i pomohli k jeho dalším pokrokům. Pokud by se nevybraly potřebné peníze, rehabilitace by se přesunula na později a k vybrané částce budeme šetřit a shánět peníze dál. V případě, že by se vybralo více, peníze budou použity na potřebné neurorehabilitace, které bude syn potřebovat celý život,“ dodala na závěr Zdenečkova maminka.

Co je delfínoterapie?

Delfínoterapie kombinuje efekt psychologický (radost z kontaktu s delfíny, zájem o nové prostředí, relaxaci) s fyzickým (zážitek z plavání v bazénu, přirozený způsob rehabilitace, vysoká motivace k pohybu). Mezi nejčastější klienty patří děti s Downovým syndromem, autistické děti nebo děti po dětské mozkové obrně. Účinky delfínoterapie jsou velké, například ulevuje od bolesti, zlepšuje pozornost, učení a motorické dovednosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru