Chřipková epidemie v Česku odeznívá velmi pomalu, 74 případů skončilo smrtí
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Ve třetím týdnu roku 2023 se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky snížila o 12 % a dosáhla hodnoty 1417 případů na 100 tisíc obyvatel. Pokles hlásí všechny kraje, a to napříč věkovými skupinami. Nejvyšší nemocnost je aktuálně hlášena z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. V kategorii tzv. chřipkových onemocnění se nemocnost snížila o zhruba čtvrtinu (25,3 %) a pokles se týká zejména věkové skupiny 25 - 64 let.

„Nemocnost však stále zůstává na relativně vysokých hodnotách a svědčí o tom, že chřipková epidemie v ČR odeznívá velmi pomalu. Uvědomme si, že začala už loni zhruba v polovině prosince. Nyní, po přibližně měsíci a čtvrt, nám počty nemocných stále oscilují těsně pod hranicí pro vyhlášení epidemie v celkovém hodnocení a kolem hranice epidemie pak v jednotlivých krajích. Tato hranice je 1600 - 1800 případů na 100 000 obyvatel,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 20. ledna tohoto roku hlášeno celkem 227 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči a 74 z nich skončilo úmrtím.

V následujících dnech by čísla nemocných jak chřipkou, tak dalšími respiračními infekcemi, mohla dále klesat. Pomoci může i chladnější počasí, protože zejména nechřipkovým respiračním virům nízké teploty méně vyhovují pro šíření.

O ukončení chřipkové epidemie, stejně tak jako o jejím vyhlášení, rozhoduje Hlavní hygienik ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru