Prodat, nebo neprodat lyže? Sněhová chudoba sužuje i vrcholy hor
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Dokonce Klínovec, král Krušných hor (1 244 m n. m.), hlásí bídu. Úplnou. Takže co potom mají říkat Klíny a další krušnohorské lyžařské destinace. Na lyžích prach, na lanovkách prach, na pokladnách prach, jaký to krásný zaprášený svět. Tichý a také trochu zabahněný.

Příkladem na zmíněných Klínech z oblačnosti vypadly tři litry vody na metr čtvereční, samozřejmě při teplotách nad nulou (ve čtvrtek). Navíc foukalo. Dost. Na Klínovci rychlostí až 90 km/h a na Milešovce, královně Českého středohoří, která je spolu s Klínovcem na mizině, rychlostí až 100 km/h (ve čtvrtek). Doba je zlá, drahé hory, a dobré časy (zatím) na obzoru nejsou. Na Tři krále, potažmo pravoslavné Vánoce, tím pádem namísto po lyžích sáhneme spíše po slabším svetru či mikině. Vlastníci lyžařských destinací a milovníci zimních radovánek však nemusí smutnit. Dříve, nebo možná později se ten Golfský proud přece jen zastaví a z Evropy se stane celoroční ledové království. Tedy odpověď na otázku výše je jasná: neprodávat, ale počkat, až globální oteplování zkrachuje.

6. ledna: Příliv teplého vzduchu od jihozápadu mezi tlakovými nížemi nad Atlantikem a tlakovou výši nad jižní Evropou. Na obloze to bude rychlé a zběsilé (proměnlivá oblačnost), nicméně srážek ubude, respektive přeháňky jen opravdu ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

7. ledna: Jihozápadní vítr mezi hlubokou a rozsáhlou tlakovou níží mezi Irskem a Islandem a mohutnou tlakovou výší nad Ruskem (počasí je apolitické, tož klídek a sluníčko v dušičce). Většinu Čech na pravoslavný Boží hod vánoční čeká vymetená obloha, alespoň v odpoledních hodinách, severozápadní Čechy zcela (ne)překvapivě budou menšinou. Musíme doufat, že duch Vánoc předvede nějaký zázrak a že se i my budeme radovat ze slunečních paprsků. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C. Deštníky klidně nechte doma.

8. ledna: Během noci se zatáhne nízkou inverzní oblačností a... šmitec. Dešťové kapky nehrozí, sněhové vločky už vůbec ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo inverzních 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem inverzních 5 a 1 °C. Inverze = teplotní nuda, znáte to.

9. ledna: Mraků jak nas..., odpoledne nepřekvapí deštíček, na vrcholech hor i sněženíčko (všechno hned roztaje). Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

Co se dlouhodobých výhledů týče, příchod pravé zimy (mráz a sněhová pokrývka i v nížinách) by mohl nastat 30. února. Ano, ani dlouhodobé výhledy (které vidí až do 22. ledna) s příchodem pravé zimy nepočítají. Druhý měsíc meteorologické zimy zdá se bude o hov..., zdali i třetí, to teprve uvidíme. Že by zase bílé Velikonoce a zmrzlé ovocné stromy?

To počasí se stejně má, co? Dělá si co chce a kdy chce, nikdo na něj nemůže atd. Měli jsme se narodit jako počasí a bylo by!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru