Na D8 se konal Den pro kamiony. Řidiči si mohli vyzkoušet simulaci přetočení kabiny nebo záchranu lidského života
Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Dne 8. září 2022 se na 78. kilometru dálnice D8, na odpočívadle u benzinové stanice, uskutečnil již 12. ročník dopravně preventivní akce „Den pro kamiony“, kterou společně pořádaly Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cílem této preventivní akce bylo upozornit řidiče kamionové a autobusové dopravy na důležitost poutání bezpečnostními pásy, zajištění předmětů v kabině vozu a věnování se řízení vozidla.

Spousta řidičů kamionů poutání bezpečnostními pásy stále podceňuje a mylně se domnívá, že ve velkých vozech je zapnutý bezpečnostní pás naprostou zbytečností. K vyvrácení tohoto mýtu byl na místě k dispozici otočný simulátor, kde si řidiči mohli ověřit, jaké síly působí na jejich tělo při dopravní nehodě a jak nebezpečné je ve vnitřním prostoru vozidla ponechat volně položené předměty, které mohou pasažéra při nehodě i zabít.

Řidičům se plně věnovali policisté z dálničního oddělení Policie ČR Řehlovice. Důležitost poutání na místě s řidiči kamionů probíral dopravní expert Jan Pechout. Nejen s policisty, ale i s odborníky dalších zúčastněných subjektů mohli řidiči diskutovat otázky týkající se mimo jiné například předpisů pro nákladní dopravu a přepravu nebezpečných nákladů.

Na akci i policisté z Německa; řidiči měli možnost vyzkoušet si spoustu věcí

Hlavně pro německé řidiče byli k dispozici policisté z Policejního ředitelství Drážďany (LKW Kontrollgruppe - PD Dresden). V programu akce měl své místo také zástupce BESIP pro Ústecký kraj, který upozorňoval na rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí. Za pomoci speciálních brýlí simulujících určité promile alkoholu v krvi a stav po požití marihuany, si mohli návštěvníci vyzkoušet chůzi mezi kužely.

Na místě byli též zdravotníci ze Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, pod jejichž dohledem si řidiči mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci, konkrétně masáž srdce na figuríně dospělého člověka či dítěte. Ani letos nechyběli hasiči z Petrovic, kteří kromě ukázek své techniky kontrolovali zájemcům hasicí přístroje.

V rámci období udržitelnosti projektu Zlepšení bezpečnosti v česko-saském příhraničí pomocí koordinované práce s veřejností se akce zúčastnili také projektoví partneři, kolegové z Policejního ředitelství Chemnitz, Zwickau a zástupci Střední školy technické Most.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru