Benzín a nafta v Česku zlevňují, mírného poklesu cen se ještě dočkáme
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Cena pohonných hmot v Česku dále klesá, nicméně v nadcházejícím týdnu je třeba počítat už se zmírněním tohoto poklesu. V uplynulém týdnu zlevnil benzín Natural 95 o 1,09 koruny na 45,82 koruny za litr. Nafta je levnější o 93 haléřů, vyjde na 46,21 koruny za litr.

"Benzín je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr. Důvodem je skutečnost, že už se postupně vyčerpává efekt zlevnění ropy na světovém trhu a také efekt zlevnění paliv velkoobchodně prodávaných na surovinové burze v Rotterdamu," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

Cena severomořské ropy Brent navíc zůstává v Evropě na vyvýšené úrovni, neboť postupné stahování ruských dodávek z evropského trhu udržuje silnou poptávku právě po severomořské variantě. "Kvůli napjatému trhu s ropou v Evropě se v největší slevě od dubna 2020 ocitá vůči Brentu také americká západotexaská ropa WTI. Spojené státy proto v těchto dnech vyvážejí historicky rekordní množství ropy. V uplynulém týdnu odpovídaly vývozy ropy z USA, do Evropy a i jinam, 4,55 milionu barelů denně. Zatímco cenu Brentu drží nahoře napjatý evropský trh, cenu americké ropy WTI poněkud tlačí dolů uvolňování barelů z amerických strategických rezerv. Sleva americké ropy WTI oproti Brentu tak dosahuje už takřka 10 dolarů na barel, což je nejvíce od dubna 2020, kdy vrcholily dopady první covidové vlny," uvádí Kovanda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru