Konec případu! Inspekce vyřešila úhyn tisíců ryb v Labi v našem kraji. Viník se neodvolal a spolupracoval
Foto: ČIŽP
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Papírenská firma Mondi Štětí musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun kvůli lednovému úhynu ryb v Labi u Štětí na Litoměřicku. Společnost s inspekcí spolupracovala a proti pokutě se neodvolala. Úhyn několika tisíců ryb způsobil hydroxid sodný, který unikl do dešťové kanalizace.

Případ začal 15. ledna tohoto roku v poledne, kdy byla na pohotovostní mobil inspektora České inspekce životního prostředí (ČIŽP) nahlášena Městským úřadem Štětí havárie na Labi v lokalitě výustního objektu odpadních vod z provozovny společnosti Mondi Štětí.

Inspektor ČIŽP informoval hasiče, dispečink Povodí Labe a spojil se s vodoprávním úřadem MěÚ Litoměřice. Službu držící inspektor se dostavil už dvě hodiny po nahlášení na místo havárie. Na inkriminovaném místě byli zástupci společnosti Mondi Štětí, úsekový technik správce toku – Povodí Labe, zástupce vodoprávního úřadu Litoměřice, zástupci MěÚ Štětí a zástupci Českého rybářského svazu. Z vyhodnocení situace na lokalitě a z dostupných informací vyplynulo, že velmi pravděpodobnou příčinou havárie je únik látky o velmi vysokém pH z provozu společnosti Mondi Štětí. Potřebné vzorky byly odebrány správcem toku Povodí Labe z výusti, inspekcí a společností Mondi Štětí z areálové dešťové kanalizace. Inspekce odebrala vzorky vody z toku pod výustí a dále vzorky uhynulých ryb. Vzhledem ke skutečnosti, že zdroj úniku látky způsobující úhyn ryb byl již v den havárie velmi pravděpodobný (dešťová kanalizace Mondi Štětí), byla již v den havárie učiněna ze strany této společnosti bezprostřední opatření zamezující dalšímu úniku („zaslepení“ dešťové kanalizace).

Vzápětí zahájila inspekce ve společnosti Mondi Štětí kontrolu, jejímž předmětem bylo zjištění příčiny havárie. V rámci kontroly mimo jiné přítomní zástupci této společnosti sdělili, že 15. ledna v ranních hodinách došlo k přečerpávání provozní nádrže s obsahem hydroxidu sodného. V důsledku netěsnosti potrubí unikly zhruba tři metry krychlové padesátiprocentního hydroxidu sodného do dešťové kanalizace, odkud se pak následně tato látka dostala do Labe. „Do doby kontroly, která se uskutečnila 17. ledna, uhynulo podle sdělení zástupců společnosti Mondi Štětí asi 200 kg ryb,“ uvedl ředitel ústeckého inspektorátu Pavel Grund. Hned na počátku havárie - 15. ledna letošního roku - se zástupci Českého rybářského svazu s ČIŽP dohodli, že budou i nadále při řešení havárie vzájemně spolupracovat (hlášení dalších zjištěných úhynů apod.)

Případ převzala a souběžně s ČIŽP šetřila Policie ČR, která se havárií začala zabývat pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Všechny příslušné úřady včetně ČIŽP vykonávaly samozřejmě součinnost a poskytly policii veškerou potřebnou dokumentaci. Po dvou měsících však rozhodla policie o tom, že nedošlo ke spáchání trestného činu a případ tak předala zpět České inspekci životního prostředí k projednání přestupku. Inspekce zahájila s firmou Mondi Štětí přestupkové řízení. Vzhledem k porušení integrovaného povolení hrozila společnosti pokuta až do výše deseti milionů korun. „Mondi Štětí ale projevila velkou součinnost – přihlásila se k havárii, projevila maximální snahu k rychlému objasnění i nápravě, se Severočeským rybářským svazem asi měsíc po události uzavřela dohodu o finanční podpoře rozvoje populací ryb v řece Labi,“ doplňuje ředitel Grund. Na základě dohody Mondi uhradilo částku několikanásobně převyšující škodu. „Šlo, řekněme, o několik stovek tisíc korun,“ řekl dříve mluvčí rybářského svazu Jan Skalský. Peníze použije svaz na obnovu populací ryb v revíru. Vzhledem k těmto i dalším polehčujícím okolnostem přistoupila inspekce k pokutě ve výši 400 tisíc korun, proti níž se firma neodvolala a ta se tak stala pravomocnou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru