43 mrtvých cyklistů, většina obětí bez helmy! Projekt v Krušných horách připomene bezpečnou jízdu na kole
Ilustrační foto, zdroj: Horská služba ČR
Ústí nad Labem

ČR, Krušné hory - V roce 2021 v celé zemi vyhasly životy 43 cyklistů, o 3 více než v roce předchozím. Těžce zraněno bylo 234 dalších, což znamenalo meziročně o 42 vážných úrazů cyklistů méně. Nejvíce usmrcených bylo ve věkové kategorii 55 a více let, celkem 27 osob. Dále 3 141 cyklistů bylo lehce zraněno. Při jízdě na hlavě nemělo nasazenou přilbu 70 % obětí. Právě proto bude tento víkend Tým silniční bezpečnosti spolu s Horskou službou ČR v rámci projektu Na kole jen s přilbou v Krušných horách připomínat základní pravidla bezpečné cyklistiky.

Cyklisté patří společně s chodci a motocyklisty mezi nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu. Mít za jízdy nasazenou a připevněnou přilbu je v České republice povinné pro cyklisty, tedy jezdce na kole i koloběžce, povinné do 18 let. „Dlouhodobě upozorňujeme v rámci projektu Na kole jen s přilbou na nezbytnost používání přilby bez ohledu na věk. Banální překážka a následný pád může mít vážné nebo tragické následky pro cyklistu,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Horská služba zasahuje

Nehoda se může stát kdykoliv, kdekoliv a komukoliv, to znamená jak občasným jezdcům, tak i těm, kteří jsou přesvědčeni, že mají řídítka plně pod kontrolou. Jenom záchranáři Horské služby ČR zasahovali v loňském roce u 1 109 případů spojených s úrazem cyklisty na kole a dalších 214 nehod jezdců na koloběžce. V roce 2021 také začala Horská služba evidovat úrazy na elektrokole, těch řešila celkem 20. „V posledních letech vnímáme zvýšený zájem lidí o rekreační turistiku, kterou v letních měsících často spojují s využitím kol, koloběžek a elektrokol. S tím se také pojí více našich zásahů, proto nabádáme všechny cyklisty a návštěvníky hor k obezřetnosti,“ říká René Mašín, náčelník Horské služby ČR.

Alkohol zpomaluje reakce

Nejčastějším problémem cyklistů je dlouhodobě alkohol a jiné návykové látky. Až 30 procent dopravních nehod zaviní opilí cyklisté, nejčastěji v těchto případech cyklistům je naměřeno více než 1,51 promile. „Mnozí cyklisté vyjedou na výlet a odměnou za ujeté kilometry jim je pivo. Vliv alkoholu u cyklistů je podobný jako u řidičů aut. Snižuje vnímaní, zpomaluje reakce, zhoršuje schopnost řídit,“ varuje Jan Polák.

V sobotu 9. 7. se budete moci s cyklohlídkou setkat na Ježíškově cestě a v neděli 10.7. v Božím Daru v Krušných horách. Díky cyklohlídkám se lidé přímo v terénu dozvědí užitečné informace a stanoviště přitom mohou využít i k odpočinku. „Ukážeme jim, jak správně nasadit ochrannou přilbu, jaká pravidla dodržovat, jak pečovat o jízdní kolo nebo jak být viditelný. Těšíme se na všechny bez ohledu věku i zkušeností,“ uzavírá Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti. Na webovém portálu projektu www.nakolejensprilbou.cz pak na vás čeká celá řada dalších zajímavých informací.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru