Děsivý úraz při lyžování v Krušných horách! Pro chlapce s hlubokou řeznou ranou přiletěl vrtulník z Německa
Foto zdroj: Horská služba ČR
Ústí nad Labem

Krušné hory – Ve středu krátce po poledni přistál německý záchranářský vrtulník v areálu lyžařského střediska na Klínovci, aby transportoval do nemocnice teenagera s hlubokou řeznou ránou od hrany lyže.

O zranění se horští záchranáři dozvěděli od pracovníků místního skiareálu s tím, že na sjezdovce leží lyžař, který silně krvácí z nohy. Ze stanice Klínovec okamžitě vyrazili tři záchranáři na dvou skútrech. Na místě nehody našli třináctiletého mladíka. Ihned mu rozstříhali kalhoty a zjistili, že při pádu mu jeho vlastní lyže způsobila velmi hlubokou asi 15 centimetrů dlouhou řeznou ránu. Hrana lyže naštěstí minula tepnu, která v těch místech u třísla nohou prochází. Po rychlé diagnostice, kdy se záchranáři ujistili, že další zranění pád nezpůsobil, zastavili krvácení a zafixovali zraněného do vakuové matrace.

Dispečer Horské služby mezitím kontaktoval německý dispečink záchranné služby, který na místo vyslal jak sanitku, tak vrtulník. „Tento postup přeshraniční spolupráce máme dlouhodobě domluvený a velmi se nám osvědčil. V případě, že se jedná o německého občana, kontaktujeme německý dispečink pravidelně, protože dojezdová vzdálenost je většinou stejná, jako u české sanitky. Pro německé pacienty je velký benefit být transportovaný do německé nemocnice možná i proto, že zde odpadá případná jazyková bariéra,“ vysvětluje náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko. I v tomto případě byla sanitka na místě do 15 minut a prakticky ve stejný čas přistával také vrtulník, který mladého Němce transportoval do německé nemocnice na operační sál.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru