Rekord z Ústeckého kraje! Byla tu naměřena nejvyšší novoroční teplota v historii Česka
Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Dámy a pánové, drazí neutrálové, není dále pravdou, že historicky nejteplejší Nový rok neboli 1. leden Česko prožilo v roce 1936, kdy na Vsetínsku, konkrétně v městečku Valašské Meziříčí, které je co do počtu obyvatel o malinko menší než Litvínov, měli až 14,5 °C. O uplynulém víkendu, na stanici u Mosteckého jezera, byl tento novoroční rekord překonán, a to o více než jeden stupeň Celsia. Rekordy padaly ve velkém, jak na Nový rok, tak na Silvestra. Rekordně teplá byla i Karina, respektive 2. leden, ale ne tolik a navíc už jsme po svátcích, tak se ohlédněme za Novým rokem a Silvestrem.

Proč bylo takové „vedro“? Protože Sahara. Ano, správně, do našich končin pronikl teplý vzduch původem ze Sahary. Jak? Kolem tlakové výše. Detaily se nezaobírejme, stejně nikoho nezajímají. Takže k věci: V sobotu v Kopistech u Mostu teploměr ukázal až 15,7 °C. Tak moc neukázaly ani teploměry v Řecku. Třeba na ostrově Skyros se rtuť teploměru zastavila na 15,6 °C. Původní mostecký novoroční rekord měl hodnotu 12,1 °C a naměřen byl v roce 2007. Co se lednového rekordu týče, tím je 18,0 °C (29.01.2002). Rekord na Nový rok letos padl na řadě dalších míst, mimo jiné v Žatci (15,0 °C, pokořeno 11,6 °C z roku 2007), Ústí nad Labem (14,4 °C, pokořeno 12,1 °C z roku 2007) nebo v Teplicích (14,3 °C, pokořeno 12,5 °C z roku 1921).

Extrémní byla i noc z pátku na sobotu, přesněji řečeno noční minima byla extrémně vysoká. Tolik, že padaly měsíční rekordy: Děčín 12,5 °C (předtím 10,4 °C, 09.01.1998), Kopisty u jezera Most 12,1 °C (předtím 9,1 °C, 09.01.1998), Žatec 11,2 °C (předtím 10,2 °C, 22.01.1993)... I Praha, tak trochu kolébka české meteorologie, má za sebou nejteplejší lednovou noc od roku 1775, na stanici v Klementinu teplota neklesla pod 11,7 °C, tudíž padlo 10,9 °C z 10. ledna 2007.

Na území Ústeckého kraje se už hodně dlouho měří například v Teplicích, přes 100 let, podobně jako na Milešovce. Na obou těchto místech byl letošní Silvestr tím nejteplejším Silvestrem. Na Milešovku přinesl až 9,9 °C neboli o 2,7 °C více než v roce 1920. A Teplice naměřily 15,2 °C, více než v roce 1925, kdy bylo 14,7 °C.

Svátky jsou definitivně pryč, mimořádné teplo zanedlouho také. Ochladí se. Jak moc a zdali se k tomu přidá sníh, to nám snad řekne aktuální předpověď:

3. ledna: Odpolední maxima 5 až 9 °C, ranní minima 8 až 4 °C. Mraků jako konspirátorů, třebaže v době od cca 12:00 do 18:00 se přechodně vyčasí na polojasno až skoro jasno, dost možná až jasno, a to především na východě (myšleno mezi Mostem a Šluknovem). S mraky to tedy zase tak hrozné nebude, že by ani těch konspirátorů moc nebylo? V každém případě mějte slunce v duši, to je základ. Jo, bylo by dobré poznamenat, že zaprší...

4. ledna: Po celý den oblačno až zataženo s deštěm, který se s námi asi rozloučí až někdy po západu sluníčka. Ne, že by napršelo nějak hodně, ale prostě sprchne. A to i na hřebenech Krušných hor. Odpolední maxima okolo 5 až 9 °C, ranní minima kolem 6 až 2 °C.

5. ledna: Dopoledne a chvíli po obědě, plus minus, přechodně méně oblaků, jinak převážně oblačno až zataženo a nepřekvapí srážky. Na horách už sněhové, dole pod horami postupně též. Zima se vrací! Odpolední maxima okolo 1 až 5 °C, ranní minima kolem 5 až 1 °C.

Tři králové: Nezáviďme Slovákům, že mají 6. ledna státní svátek a že se řada z nich bude flákat. To není pěkné. Navíc, nejmenší českou obcí je Závist, to asi nebude náhoda, ne? To bude nějaké znamení... Každopádně, počasí ujde. Většinou polojasno až oblačno beze srážek, odpolední maxima okolo 1 až 5 °C a ranní minima kolem 2 až -2 °C.

Dlouhodobé výhledy momentálně s příchodem pravé zimy nepočítají, čili zima 2021/22 asi nebude patřit k těm nejmrazivějším a na sníh nejbohatším. Ale nepředbíhejme.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru