S listopadem přichází zlom, a to v podobě přívalů deště i sněhu
Musíme se připravit na přicházející zimu. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Změna je život. Počasí se tímto heslem řídí neustále, ve skutečnosti je jeho životním krédem. Což je dobře, protože kdyby počasí bylo prase líné neměnné, tak by netrvalo dlouho a z Česka by se stala neobyvatelná zóna, ať už z toho nebo onoho důvodu. Počasí má prostě pravdu, změna je život. Kde není změny, tam není života. Samozřejmě ne každá změna je dobrá, viz. srpen 2002 anebo červen 2021. Jak je to s nynější změnou, o tom nechť každý rozhodne sám.

Psala se léta Páně 1996, když v Děčíně naměřili 18 °C. A psala se léta Páně 1973, když v Doksanech naměřili -9 °C. Takový je výčet některých „nejvíc“ (ve smyslu TOP) teplotních extrémů vztahujících se k Dušičkám. Děčín 2. listopadu 1996 naměřil 17,5 °C, Doksany 2. listopadu 1973 naměřily -8,6 °C. V Teplicích anebo i v Žatci tenkrát měli až -7,5 °C. Dušičky a sníh, resp. souvislá sněhová pokrývka, to dohromady moc nejde. Díky soudruhům meteorologům a soudružkám meteoroložkám víme, že přinejmenším v posledních plus minus 50, 60 letech v nížinách moc sněhu nebylo. Na horách, tam už ano. Příkladem Nová Ves v Horách na Mostecku 2. listopadu 1974 hlásila 12 cm sněhu. To v dnešní době pomalu stačí na zásah armády.

Pondělní den byl relativně chladný a deštivý, zkrátka takový ospalý. S čím přijdou Dušičky 2021 a dny těsně po nich?

Dušičky: Amen. Ať už se pomodlíte, či nikoli, počasí vyjde vstříc. Jak? Tak, že odpoledne a večer nebude pršet, čili zapalování svíček nebude ze strany povětrnostních podmínek nijak sabotováno. V noci a ráno však déšť nepřekvapí, a to především na severu (Děčín, Hřensko, Šluknov). Do cca 13:00 až 14:00 SEČ (středoevropského standardního času) bude oblačno až zataženo, poté přechodně až polojasno, na chviličku možná až skoro jasno/jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

První den po Dušičkách (středa): V noci se místy ukážou hvězdy, jinde naopak bude oxidovat nízká oblačnost (která je však z ptačí perspektivy úplně jiná). Do cca 13:00 až 14:00 SEČ méně mraků, později se naplno začne projevovat další tlaková níže a zatáhne se a během noci dorazí i déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

Druhý den po Dušičkách (čtvrtek): Od nevidim do nevidim oblačno až zataženo a zřejmě sprchne s tím, že s deštěm bude lepší počítat nejen v nočních a ranních, ale též dopoledních a odpoledních hodinách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

No moment, kde je ten avizovaný zlom, přesněji řečeno příval dešťové vody a hlavně sněhu?! Inu, za ním bude nutné vycestovat do alpské oblasti. Tam totiž, vlivem návětrného efektu těchto kopečků, budou srážky o poznání vydatnější a díky nižším teplotám často i sněhové. Ale nebojte, dříve nebo později si sníh najde cestu i do České republiky...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru