Tady se vyráběly kebaby z kuřecího masa se salmonelou pro rychlá občerstvení
Znehodnocené homole kebabů. Foto: SVS
Ústí nad Labem

ČR - Inspektorky Státní veterinární správy zjistily, že kuřecí maso pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Při kontrole výrobce v místě určení zásilky na jihu Čech odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele. "Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha v mase detekovalo bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit u konzumenta nepříjemné průjmové onemocnění – salmonelózu. Kontrola zjistila, že kuřecí maso bylo v průběhu vyšetřování, které trvá několik dní, výrobcem zpracováno do masných polotovarů, z nichž následně provozovny občerstvení připravují u části spotřebitelů velmi oblíbené kebaby," uvedla Státní veterinární správa. Všechny polotovary byly v době ukončení vyšetření ještě na skladě, žádný z nich nebyl uvolněn na trh.

Inspektorky všechny homole masných polotovarů znehodnotily barvou. Celá zdravotně závadná šarže bude na náklady provozovatele předána k likvidaci do asanačního podniku. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, v němž mu za porušení legislativy hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru