Předzvěst zimy je tu! Čekají nás mrazivá rána, místy i sněhové vločky
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V průběhu čtvrtečního dne přes Českou republiku přešla studená fronta spojená s rozsáhlou tlakovou níží nad severní Evropou. Mimo jiné otevřela dveře chladnému, původem subarktickému vzduchu. Ten pocítily hlavně vrcholky hor, kam se již v odpoledních hodinách vrátily vločky sněhu. Následky vpádu chladného, původem subarktického vzduchu ale pocítíme i ve zbytku týdne. A to třeba tak, že se sněhové vločky ukážou i v nižších nadmořských výškách – poprvé v sezóně 2020/2021. Nemluvě o mrazových ránech, která se budou týkat nás všech.

PÁTEK 20. LISTOPADU

Do středoevropského vzdušného prostoru se od západu začne nasouvat oblast vysokého tlaku, které soudruzi meteorologové ze Svobodné univerzity v Berlíně přiřkli jméno Udo (čeští meteorologové prozatím tlakové útvary nepojmenovávají, ale kdoví, třeba se jednou dočkáme nejen oblasti vysokého tlaku Klotilda). Mezi její přední stranou a zadní stranou oblasti nízkého tlaku nad Skandinávií, Pobaltím a Ruskem bude pokračovat neteplomilné severozápadní proudění. V ranních hodinách přechodně ubude oblačnosti, nicméně jinak bude mraků dosti. Místy se objeví i přeháňky, nejen na horách, ale také ve vysokých (600 až 800 m n. m.) a středních (400 až 600 m n. m.) polohách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C.

SOBOTA 21. LISTOPADU

Udo si podmaní Čechy, Slováky i další národy. Střed bude mít hlavně nad Rakouskem, ale také jihem České republiky. A tak se většina Čechů dočká (celodenní) modré oblohy a slunečních paprsků. V severozápadních a severních Čechách to bude trochu komplikovanější, popravdě, Ústecký kraj bude co se sluníčka týče nejhorším místem v České republice. V podstatě od východu do západu slunce bude převážně polojasno, ale v noci a zvláště večer až zataženo. Srážky? Žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C, ráno v minimu kolem 0 až -3 °C.

NEDĚLE 22. LISTOPADU

Poslední předadventní neboli předvánoční neděle se ponese v duchu spíše bílošedého nebe. Tedy zpočátku budou vidět hvězdy a mnohé probudí slunce, neboť mezi půlnocí a cca 9. až 10. hodinou na nebi moc mraků nenajdeme, ale později ano. Avšak beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem 1 až -2 °C.

PONDĚLÍ 23. LISTOPADU

Nový týden by měl započít oblačnou až zataženou oblohou, na sněhové vločky či dešťové kapky to však nevypadá. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem 0 až 3 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru