Ústí nad Labem - Několik desítek ekologických aktivistů, kteří od středy pobývali na prvním českém Klimatickém kempu v Horním Jiřetíně, v neděli odjeli vítat své kolegy postupně propouštěné policií. Ta je zadržela po tom, co se v sobotu neoprávněně dostali do dolu Bílina a zastavili těžbu uhlí.

"Budeme před služebnami čekat na posledního propuštěného. Jsme takto ke všem solidární," uvedla Anna Bromová z hnutí Limity jsme my, které Klimakemp zajišťovalo. K uhelné sloji v lomu Bílina proniklo 133 lidí, policisté je zadrželi a v sobotu večer odvezli.

V dopoledních hodinách policie informovala, že většinu lidí už propustila. Mezi zadrženými byli i tři desítky cizinců. Na Klimakemp dorazili Poláci či Němci.

Klimakemp, který měl upozornit na globální oteplování a nutnost klimatické změny ustoupením od fosilních paliv, má končit v neděli 25. června. Lidem hrozí za vniknutí do důlního prostoru pokuta, mohou také očekávat postih za neuposlechnutí zákonné výzvy. Už v kempu byl zřízen stan s poskytováním právní pomoci. Na případné pokuty se mohou viníkům ostatní skládat. "Peníze se v takových případech vybírají třeba na charitativních koncertech," poznamenala Anna Bromová.

Video

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru