Zoo v Ústí se pyšní vzácným odchovem
Letošní odchov zoborožců vrásčitých. Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Zoologická zahrada v Ústí nad Labem se pyšní dalším úspěšným odchovem. Páru zoborožců vrásčitých se vylíhla mláďata.

„Naše zoo patří již řadu let mezi světovou špičku v chovu těchto ptáků. První pár přicestoval již v roce 1992 a o deset let později došlo k prvnímu odchovu. Od té doby dochází k líhnutí mláďat téměř každý rok a zde odchovaní zoborožci se již zapojili do evropských chovů,“ sdělil mluvčí zoo Matěj Kynšt.

Hnízdění těchto asijských ptáků probíhá specifickým způsobem a je pro oba jedince velmi náročné. „Samice začne v období jara vyhledávat vhodnou dutinu, kterou vystele patřičnou podestýlkou a poté se v ní zazdí ze směsi hoblin a zbytků potravy. Vytvořená hmota ztvrdne a zanechá ji izolovanou v dutině až na drobný otvor, kterým ji samec přináší potravu. Tu tvoří hlavně ovoce a další plody nebo myší holátka. Samice v letošním roce snesla celkem tři vejce. Jejich inkubace trvala téměř 30 dní a k líhnutí došlo v rozmezí tří dnů v druhé polovině dubna. Holá mláďata zůstávají ještě několik dalších týdnů s matkou v dutině, kterou letos opustila až na konci června, kdy již měla dospělý pokryv těla,“ uvedla zoo v tiskové zprávě.

„Nejedná se o první odchov tohoto páru, svá první mláďata odchoval již v roce 2018 a po roční pauze se mu to podařilo znovu. V letošním roce se v evropských zoologických zahradách podařilo odchovat pouze sedm jedinců. Kromě naší zoo se podařil odchov tří mláďat v Zoo Jersey a jednoho mláděte v britské Zoo Paignton,“ doplnil zástupce ředitele pro péči o zvířata a zahradnictví Lukáš Štěrba.

Zoborožci vrásčití potřebují v období hnízdění klid a striktní režim. Z tohoto důvodu jsou chováni mimo návštěvnickou trasu, což se v budoucnu změní. „Od našeho zřizovatele jsme získali finanční prostředky na projektovou dokumentaci ve výši 347 230 Kč, která je v současné době již hotová. Nyní bude následovat vypsání výběrového řízení na stavbu, které vypisuje Statutární město Ústí nad Labem. Pavilon bude stát v prostorách bývalé expozice pro malé šelmy a poskytne požadované zázemí pro odchovy, které budou moci poprvé obdivovat i návštěvníci,“ informoval ředitel zoo Roman Končel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru