Školy v září: Počty žáků v lavicích, co bude jinak a co když ve třídě někdo onemocní?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Praha - Ministerstvo školství představilo manuály pro fungování škol v následujícím školním roce. Na materiálu resort úzce spolupracoval s ministerstvem zdravotnictví. Do samotných škol byly manuály distribuovány dle avizovaného termínu již v průběhu včerejšího dne, tedy 17. srpna. Manuál obsahuje jak hygienickou, tak pedagogickou část.

„Materiály byly rozeslány do škol dle plánu. To zásadní, co jsme společně s ministerstvem zdravotnictví sledovali, byl maximálně možný návrat k normálu, samozřejmě se zohledněním epidemiologické situace. Společným jmenovatelem všech opatření je minimalizace šíření onemocnění covid-19,“ řekl na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga. Při tvorbě manuálů se resort snažil vycházet ze zkušeností a zejména pak zpětné vazby od ředitelů škol, jsou například v něm graficky odlišeny informace, doporučení a závazné body.

„Je dobrou zprávou, že školy od 1. září budou vstupovat do standardního provozu. Nejsou omezení v počtech tříd ani počtech žáků v nich, není potřeba dokládat potvrzení o bezinfekčnosti. Co se týče hygienických standardů, budou školy fungovat obdobně jako na jaře, a to ve smyslu režimu úklidu anebo častějšího větrání místností,“ doplnil ministr školství s tím, že manuál je navázán na tzv. semafor ministerstva zdravotnictví a je tedy vhodné, aby ředitelé sledovali obecný vývoj jak v ČR, tak ve svém regionu.

Semafor napoví, co se může dít

„Shodli jsme se na tom, že využijeme právě semafor, který je pro nás vodítkem epidemiologické situace v daných okresech. Je to vhodná pomůcka i pro potřeby škol, tak aby ředitelé škol věděli, co může nastat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

1808semafor

„Opatření byla vytvářena odborníky na hygienu, kteří mají zkušenosti s provozem škol a školských zařízení. Základní, co je důležité dodržovat, jsou pravidla osobní hygieny. Je nutné edukovat o zásadách osobní hygieny, což je velmi zásadní. To platí stále a pro celou společnost - dezinfekce, mytí rukou, respirační hygiena. Velmi důležité, a přesto se na to zapomíná, je větrání prostor, a to nejen v covidovém období. Pravidelné větrání tříd je velmi zásadní pro chod a prevenci šíření dané choroby,“ řekl ministr zdravotnictví s tím, že bylo dohodnuto, že ve třídách nebude povinná rouška i z toho důvodu, že jde o homogenní skupiny. „Budou povinné ve společných prostorách, na chodbách nebo ve frontách na výdej jídla v jídelnách. Při konzumaci logicky nikoliv,“ doplnil Adam Vojtěch.

Nákaza ve škole, co teď?

Hlavní hygienička Jarmila Rážová pak na tiskové konferenci shrnula, jaký bude postup v případě zjištění nákazy ve škole. „Pokud se ve škole objeví pozitivní dítě, žák student, učitel, vždy standardně příslušná krajský hygienická stanice provede epidemiologické šetření v ohnisku nákazy. Poté rozhodne a vydá rozhodnutí o karanténě a o přijetí protiepidemických opatření. Jeden nakažený ve škole nemusí nutně znamenat uzavření celé školy. Je potřeba zdůraznit, že i v domácnostech těch, kterým byla uložena karanténa, je nutné důsledně dodržovat preventivní opatření, tedy omezit vzájemný kontakt v rodině, i v domácím prostředí nosit roušky, pravidelně dezinfikovat společnou toaletu, ale i další prostory, individualizovat prostředky denní potřeby, jako je například nádobí,“ řekla Jarmila Rážová.

„Věřím, že dodržováním pravidel, a to jak na straně žáků či studentů, učitelů a dalších zaměstnanců škol, tak i rodičů, se nám podaří projít školním rokem tak, aby nemusela být omezována školní docházka,“ doplnila hlavní hygienička ČR.

Výlety nikdo nyní nezakazuje

„Co se týče škol v přírodě či výletů, v tuto chvíli nejsou zakázány, konání těchto akcí ale bude záviset na aktuální epidemiologické situaci,“ vysvětlil Robert Plaga. Manuál kromě hygienicko-epidemiologické části obsahuje také pravidla pro distanční vzdělávání. „Vláda včera schválila „injekci“ na ICT do škol ve výši 1,3 mld. Kč. V nejbližších dnech tuto záležitost oznámíme školám, a to včetně výpočtu, který je velmi jednoduchý,“ řekl Robert Plaga na tiskové konferenci s tím, že prostředky jsou kromě učitelů určeny také žákům, kteří nemají možnost dálkového vzdělávání v domácím prostředí.

„S technikou a podporou je připraven školám pomoci jak Národní pedagogický institut, tak iniciativa Česko.digital, se kterou ministerstvo na jaře zahájilo spolupráci,“ dodal ministr školství, který zároveň avizoval, že resort v dohledné době zveřejní také doporučení pro chod vysokých škol.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru