Milion chvilek pořádá v Ústí protest proti Babišovi. Shromažďování nebudeme omezovat, je to nedotknutelné právo, prohlásila policie
Foto: Vojtěch Dárvík Máca / Milion chvilek pro demokracii
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V úterý 9. června vyjádří lidé po celé republice svůj nesouhlas se zneužíváním moci a koronavirové pandemie k prosazování osobních zájmů Andreje Babiše. Uvedl to spolek Milion chvilek pro demokracii. Protesty se uskuteční nejen v Praze, ale také na dalších 145 místech po celé zemi.

Protestní akce začne také v 17 hodin na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Spolek nabádá účastníky k udržování dvoumetrových rozestupů a nošení roušek. Milion chvilek i nadále nesouhlasí s tím, že několik dní po ohlášení protestu Ministerstvo zdravotnictví sporným opatřením zásadně omezilo základní lidské právo na shromažďování na pouhých 500 osob. Proti tomuto opatření Ministerstva zdravotnictví podá spolek správní žalobu k Městskému soudu v Praze, aby soud rozhodl, zda není tak zásadní omezení práva na shromažďování pouhým opatřením Ministerstva zdravotnictví nezákonné.

Reagovala na to i Policie ČR na svém twitterovém účtu. „Policie nebude za žádných okolností omezovat výkon shromažďovacího práva ve prospěch mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Právo na shromáždění je základním, ústavou garantovaným právem, které je mimo období nouzového stavu země, nedotknutelné,“ uvedli policisté v oficiálním postoji.

Pokud policie shledá, že dochází k porušování hygienických podmínek, stanovených opatřením ministerstva zdravotnictví, věc zadokumentuje a odešle příslušné krajské hygienické stanici k vyřízení.

Proč chtějí protestovat?

Hlavními důvody k protestu podle Milionu chvilek jsou „naprosto nedostatečná a pomalá finanční pomoc české ekonomice, kdy místo slíbených 1190 miliard nalila vláda do ekonomiky dosud pouhých 57 miliard korun, účelová výjimka pro vlastníky svěřenských fondů, kteří nemusí být zveřejněni v rejstříku konečných majitelů či cílený rozklad demokratických institucí a nepokrytá snaha mocensky ovládnout Radu České televize.“ Spolek ještě zmiňuje pokračující střet zájmů premiéra Babiše včetně vlastnictví médií a inkasování miliard z veřejných rozpočtů.

„Vláda pomalu ale jistě utahuje šrouby. Premiér Babiš zneužívá pandemie koronaviru. Slouží sám sobě, místo aby sloužil lidem. Omezuje naše práva, dosazuje své lidi kam to jde, kšeftuje s naší budoucností a privatizuje si státní správu. Peníze čekají na velké hráče, obyčejní lidé či malé obce mají smůlu. Co na tom, že tolik firem zkrachuje a tolika lidem se zhorší život? Hlavní je, že bez úhony přežije Agrofert a že dotace z našich peněz dál potečou. Nedělejme si iluze. Situace je vážná a bude hůř,“ sdělil Mikuláš Minář, zakladatel a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru