Města a obce mohou o letošní grant na Oranžový přechod žádat do konce března
Teplice, Bohosudovská ulice. Foto: ČEZ
Ústí nad Labem

Severní Čechy – Bezpečně přes silnici po nasvíceném přechodu; tak by se dal stručně do šesti slov shrnout smysl grantového projektu Nadace ČEZ s názvem Oranžový přechod. V severních Čechách, jak v Ústeckém, tak i Libereckém kraji se jich už nachází třicet.

Na jejich realizaci bylo zapotřebí bezmála 3,4 milionu korun. Letošní zájemci z řad samospráv v obou krajích pak mají možnost ucházet se o grant do konce měsíce března.

Nadace ČEZ osvětluje pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP a na základě znalostí a doporučení místních samospráv přechody pro chodce od roku 2013. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích - Vidět a být viděn - podporujeme města a obce v budování osvětlených přechodů v místech, kde se pohybuje hodně lidí a hlavně děti. Jako příklad z Ústeckého kraje lze třeba uvést města Kadaň a Teplice, za Liberecký pak Jablonec nad Nisou a Českou Lípu,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Od roku 2013, kdy Nadace ČEZ poprvé vyhlásila grant Oranžový přechod, bylo v celé České republice podpořeno 151 projektů za 22,7 milionu korun. Počet projektů ovšem neodpovídá počtu Oranžových přechodů, neboť v některých městech či obcích se jich podařilo v rámci jednoho projektu vybudovat dva i více, jako právě například v Kadani na Chomutovsku či Postoloprtech na Lounsku. Některá města také úspěšně žádají o grant s odstupem let opakovaně. Opět se mezi ně řadí Kadaň, ale i Teplice nebo Louny.

Cesta k osvětlení přechodů pomocí Nadace ČEZ začala na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím nadace finanční prostředky na realizaci osvětlení. Do hlasování se tehdy zapojilo přes 100 tisíc lidí a osvětleno bylo 35 přechodů.

„Tento nebývalý ohlas nás jen utvrdil v tom, že první grantové řízení Oranžový přechod mělo smysl a že ho bude mít i do budoucna. V současné době ovšem již případně s odborníky z řad dopravní policie a BESIP vše konzultují přímo jednotlivé samosprávy a samy si tak určují nejnebezpečnější místa pro přecházení komunikací ve svých městech či obcích. Jak současný počet podpořených projektů dokazuje, nebezpečných a nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně. Jsme proto rádi, že můžeme pomoci s jejich nasvícením,“ dodává Michaela Ziková.

Grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ je zaměřeno na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. Nadační příspěvek je určen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů v intravilánu i extravilánu. Příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské části hlavního města Prahy. Výše nadačního příspěvku činí 120 000 korun. O grant se mohou žadatelé ucházet až do 31. března.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru