Vyjde tento plán? Horníci či svářeči půjdou do předčasného důchodu bez sankce!
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR – Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje práce na novele snižující důchodový věk lidem v náročných profesích. To jim umožní předčasný ochod do důchodu bez jakékoli penalizace. Návrh vychází ze závěrů Komise pro spravedlivé důchody, ve které zasedají jak politici, tak přední čeští odborníci a zájmové organizace. Téma předčasných odchodů do důchodu pro náročné profese je prvním opatřením v rámci připravované důchodové reformy Ministerstva práce a sociálních věcí.

Cílem důchodové reformy i předčasného odchodu do důchodu u náročných profesí je posílení spravedlnosti uvnitř důchodového systému. Lidé pracující ve zdravotně rizikových profesích totiž často nemohou vykonávat svou profesi až do řádného důchodového věku. V současnosti tak často musí odcházet do předčasného důchodu, což se negativně promítne ve výši jejich penzí.

Můžu už dnes do předčasného důchodu?

Předčasný odchod do důchodu je možný i dnes. Každých 90 dní předčasného důchodu je ale penalizováno snížením penze. U seniora, který odejde o rok dříve do penze, to znamená snížení důchodu v průměru o 1 000 Kč měsíčně. Takové podmínky platí pro všechny, tedy i ty, kteří dále nemůžou pracovat ze zdravotních důvodů.

Co novela změní?

Nově budou moci bez jakékoli penalizace předčasně odejít do penze senioři, kteří pracovali v náročných profesích. Za každých deset let v takovém zaměstnání budou moci odejít o jeden rok dříve a nebudou tak sankcionováni snížením penze. V průměru tak ušetří 1 000 Kč.

Co jsou náročné profese?

Okruh takových profesí bude pevně stanovený na základě kategorií práce. Ty pro každou firmu zvlášť vyhodnocují zdravotní rizika u konkrétních zaměstnanců. Pouze databáze kategorií prací shromažďuje informace o náročných profesích i do minulosti. Nárok na předčasný důchod bez penalizace budou mít i lidé těsně před penzí.

Dnes je shoda na předčasném odchodu do penze pro lidi v kategorii 4. Jde o pracovníky, u kterých není možné vyloučit zdravotní riziko i přesto, že používají ochranné pomůcky. Jde například o horníky, svářeče, brusiče nebo kováře. MPSV vyjednává o možnostech zařazení pracujících v dalších rizikových profesích (v kategorii 3 a 2R). To jsou například všeobecné sestry se specializací, montážní dělníci nebo laboranti.

Kdo to zaplatí?

V současnosti to platí zaměstnanci v náročných profesích. Těm je totiž za každý rok dřívějšího odchodu snižován důchod. Nově tyto náklady ponesou zaměstnavatelé. Právě oni totiž těží z náročné práce svých pracovníků.

Za každého svého pracovníka v náročné profesi nově zaměstnavatelé zaplatí pojistné o 5 procentních bodů vyšší. Celkové pojistné placené zaměstnavatelem se zvýší jen nepatrně. Jen v ojedinělých případech totiž převýší 0,5 procentního bodu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru