Záchrana zoo je nutná, Vaše Ústí navrhne zřízení speciálního fondu
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Vaše Ústí našlo cestu k záchraně ústecké zoo a navrhne zastupitelům zřízení speciálního Fondu na záchranu a rozvoj Zoologické zahrady, do kterého bude město pravidelně každý rok přispívat částkou v řádech nejméně desítek milionů korun. Tímto krokem by měla být zachráněna zoo, která je v katastrofálním stavu a hrozí jí, že přijde o řadu ikonických zvířat. Na odstranění těch nejvážnějších problémů jí zbývají necelé dva roky.

„Poslední kapkou pro nás byla zpráva Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA), která jasně říká, že pokud se situace nezmění, naše zoo přijde definitivně o členství a samozřejmě i chov exotických, pro naši zahradu ikonických zvířat, jakou jsou například orangutani.  Zoo má pouhé dva roky na to, aby odstranila alespoň ty základní nedostatky. Jako první musí přijít na řadu stavba nového pavilonu právě pro orangutany. A tady nejde o miliony, ale desítky milionů korun, se kterými se v rozpočtu na příští rok nepočítá,“ říká předsedkyně Vaše Ústí a zastupitelka Yveta Tomková.

Kvůli nevyhovujícím podmínkám, které už dávno nesplňují standardy moderního chovu, se teď zahrada nemůže ucházet ani o chov slonů. Po úmrtí slonice Kaly čeká druhou slonici Dehli stěhování do jiné zahrady, aby osamocená nestrádala. A jiné slony do současných podmínek zoo nedostane.

Z podobných důvodů před několika lety skončil chov lachtanů. Ani ty zoo po úhynu Moritze nedostala právě kvůli nevyhovujícím podmínkám. Zoufalý stav zahrady není přitom žádnou novinkou, před půldruhým rokem na něj upozornil i generel zahrady. „Zoologická zahrada je dlouhodobě podfinancovaná, do rozvoje se neinvestovalo. Téměř všechny peníze, které se do ní v posledních letech dávaly, šly na řešení havarijních stavů. Generel zoo jasně popsal, že v neutěšeném stavu je celá zahrada, od sítí po pavilony pro zvířata,“ vysvětluje někdejší úspěšný ředitel zoo a člen kontrolní skupiny, která v zahradě v současné obě působí, Tomáš Kraus.

Podobné fondy nejsou v českých a moravských městech ničím výjimečným, radnicím jejich zřízení umožňuje zákon o obcích.  „Fond zaváže město k tomu, aby povinně přispívalo na záchranu a rozvoj zahrady částkou, kterou zastupitelé určí. Navrhneme minimální 20 milionů ročně s tím, že další peníze by se dávaly každý rok z přebytku hospodaření. Zároveň přinese fond jistotu, aby se peníze využily výhradě pro zoo a „neporcovaly“ se v rámci rozpočtu na jiné účely, jak jsme například viděli letos u peněz na demolice,“ doplňuje zastupitelka Vaše Ústí Renata Zrníková.

Vaše Ústí předloží návrh v rámci projednávání generelu zoo na prosincovém zastupitelstvu, už teď pro něj shání podporu. „Jednáme napříč politickým spektrem, některé strany a hnutí již přislíbily, že jej podpoří. Město musí jasně říct, jestli tady zoo chce. A pokud ano, musí do ní masivně investovat. Pokud do ní nechce „nalít“ stovky milionů v řádu následujících let, nechť to město řekne. Každý zodpovědný zastupitel, který dostal důvěru občanů města ve volbách, by měl být pro. Vaše Ústí rozhodně hrobníkem zoo nebude,“ dodává Yveta Tomková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru