10 nejdeštivějších míst v Ústeckém kraji: Tady v úterý nejvíc pršelo
V Moravěvsi hasiči pomáhali řešit i jednu lokální potopu. Foto: Michal Hrdlička
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Prší, prší, jen se leje, pojedeme do p... Ať už jste v úterý dělali cokoli, na cestu do školy/zaměstnání jste nejspíše moc nažhaveni nebyli. Pravděpodobně jako mnohokrát předtím, nicméně v tomto případě narážka naráží na poslední dobou poměrně vzácný jev – dlouhotrvající a zároveň vydatný déšť.

Již v průběhu pondělního odpoledne a večera se nad Českou republikou usadila frontální vlna spojená s polem nižšího tlaku vzduchu. Hlavní srážkové pásmo, jež přicházelo od jihovýchodu, překročilo česko-slovenskou hranici po 17. hodině.

Možná jste slyšeli hukot. Ve své hlavě? Kdepak (i když ani to vyloučeno není), venku. Zmíněné srážkové pásmo totiž přestalo postupovat směrem na západ přesně ve chvíli, kdy se jeho okraj ocitnul nad Mosteckem. A jak se začalo otáčet, srážky zesilovaly. Výsledkem bylo izolované pásmo velmi intenzivního deště, které výrazně zvýšilo hlasitost jinak tiché noci.

Počínaje půlnocí a konče 6. hodinou u nás napršelo 27 mm srážek, to znamená 27 litrů vody na metr čtvereční. Avšak pršelo i poté, a tak celková suma srážek překročila hranici 40 mm – úterní den na Mostecko přinesl 43 mm srážek, jinými slovy na plochu o obsahu 1 m² spadlo 43 litrů vody. Mostecko se díky tomu stalo nejdeštivějším místem v Ústeckém kraji a v rámci Česka se umístilo v první desítce. Padající voda způsobila i problémy. Kromě havárií i lokální potopu. Psali jsme v článku Přívalová vlna zatopila výběh pro kozy a koně. S odčerpáním vody pomáhali hasiči. Úterý se mimoto dostalo do pozice na srážky nejbohatšího dne roku 2019. Na jak dlouho, to ukáže až čas.

TOP 10 nejdeštivějších míst v Ústeckém kraji:

  1. Mostecko – 43 mm
  2. Verneřice na Děčínsku – 41 mm
  3. Sněžník na Děčínsku – 39 mm
  4. Mašťov na Kadaňsku – 35 mm
  5. Žichov na Teplicku – 34 mm
  6. Žatec – 33 mm
  7. Milešovka – 32 mm
  8. Tušimice na Kadaňsku – 31 mm
  9. Dubí na Teplicku – 30 mm
  10. Tisá na Ústecku – 30 mm

(soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru