VIDEO: Podívejte se dovnitř! V Ústeckém kraji se po osmnácti letech otevře záchytka
Prezentace dvoulůžkového pokoje. Podstavce postelí jsou betonové. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Teplice – Končí osmnáct let dlouhé období, kdy opilci a narkomané končili na pohotovostech a dalších odděleních nemocnic, kde zatěžovali personál a obtěžovali opravdu nemocné pacienty. Otevře se pro ně protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice.

Záchytka byla s podporou Ústeckého kraje zřízena v areálu teplické nemocnice. „Cesta k otevření byla hodně dlouhá a trnitá. Poslední záchytná stanice byla v roce 2001 v Bílině, od té doby zde v Ústeckém kraji žádná nebyla,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Provoz zařízení, které vyšlo na více než 18 milionů korun, bude drahý. „Je to ale zařízení, které potřebujeme,“ dodal Jiří Novák. V žádné jiné nemocnici Krajské zdravotní nebyly vhodnější prostory, než v Teplicích.

Roční provoz je odhadován po zkušenostech z jiných krajů na zhruba 22 milionů korun. V optimálním případě se podaří vybrat zhruba třetinu peněz od opilců a narkomanů, kteří tam budou pobývat. Taková jsou alespoň očekávání.

https://www.youtube.com/watch?v=KvfukIiS-zU

Sloužit bude vždy lékař, sestra a dva sanitáři, personálně je záchytka vybavena a prakticky připravena k zahájení provozu. To by mohlo nastat v polovině měsíce.

Na záchytce je deset lůžek: Čtyři dvoulůžkové a dva jednolůžkové pokoje. Vše je vybaveno moderně, ale účelně a bytelně. Například postele jsou betonové. Takové v záchvatu vzteku nerozbije ani ten největší zuřivec. Pokoje jsou sledovány kamerami.

A jak bude vypadat typický příjem opilce z ulice? Ve spádové nemocnici ho ošetří a když zjistí, že jeho jediným problémem je opilost, zdravotní dopravní služba jej převeze, třeba i za asistence policie, do Teplic. V určitých případech budou moci policisté přivézt alkoholem zmoženého či drogami zmámeného člověka rovnou.

Jedno takové přenocování pak vyjde asi na tři tisíce korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru