Robotičtí chirurgové v ústecké nemocnici použili jako první v České republice nový typ stapleru
Na snímku MUDr. Jan Rejholec představuje nový typ stapleru s označením SureForm TM 60 Stapler . Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Robotičtí chirurgové Krajské zdravotní ve Školicím centru robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici jako první v České republice operovali za pomoci nového typu stapleru nízkou resekci rekta. Nejmodernější technologii použili při školení chirurgického týmu z českobudějovické nemocnice.

„Nový typ stapleru SureForm TM 60 Stapler se od minulého liší automatickou detekcí komprese tkáně při řezu, větší artikulací a délkou branží, což snižuje riziko komplikací při tvorbě nového spojení střeva,“ zmínil výhody proktor (školitel) lékař Jan Rejholec, zástupce ředitele zdravotní péče a primář chirurgického oddělení děčínské nemocnice spadající pod společnost Krajská zdravotní.

Školený robotický operatér z chirurgického oddělení českobudějovické nemocnice Milan Kobza si přístup týmu ústeckého školicího centra robotické chirurgie pochvaloval. „Výuka probíhala na nízké resekci tlustého střeva pro karcinom rekta. Kromě dvou operatérů se školení účastnily i instrumentářky. V českobudějovické nemocnici jsme v těchto dnech začali provádět roboticky asistované operace. Celé týmy se jezdí postupně školit do ústecké nemocnice. Máme možnost se zde podílet na samotných výkonech pod vedením zkušených proktorů, což má pro nás školené lékaře obrovský přínos,“ uvedl Milan Kobza.

V měsíci únoru se ve Školicím centru Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici připravoval z českobudějovické nemocnice tým robotické chirurgie z urologického oddělení. Proktorem byl přednosta kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml.

Výhodou současného školicího centra robotické chirurgie je provádění operací za pomoci nejnovějšího typu robota da Vinci Xi, který disponuje dvěma konzolemi. V praxi to znamená, že na jedné konzoli operuje zkušený operatér a vedle toho se na druhé konzoli operace účastní školený operatér. Školicí centrum rovněž disponuje tréninkovým modulem, na kterém se operatéři zdokonalují ve vedení robotického systému, aniž by zatížili pacienta.

 

0704 robot mnul2

0704 robot mnul3

0704 robot mnul4

Školení robotických chirurgů při operaci nízké resekce tlustého střeva pro karcinom rekta. 3x Foto: Petr Sochůrek

 

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru