Kriminalita v kraji klesá. Daří se ji objasňovat a policisté tu také obžalovali nejvíce osob v Česku!
Policisté na místě loupeže v Teplicích v prosinci. Přepadení klenotnictví se podařilo rychle objasnit a téměř veškerý lup v podobě luxusních hodinek zajistit. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Kriminalita v Ústeckém kraji rok od roku klesá. Stejný trend, zhruba pětiprocentní pokles, byl i v minulém roce. A to navzdory tomu, že v regionu chybí zhruba dvě stovky policistů proti plánovanému stavu.

Vyplývá to z údajů policie, které prezentovala novinářům na bilanční tiskové konferenci. Ze statistik vyplývá, že se v kraji stalo vloni 16 560 registrovaných trestných činů (o rok dříve to bylo 17 531činů). Objasněnost byla 63,2 procenta, to je jedno z nejlepších čísel mezi takzvanými „velkými“ kraji. A ještě jedno zajímavé číslo: Obžalováno bylo 5 398 osob, nejvíce v Česku. „Svědčí to o zatíženosti našich policistů,“ říká Zbyněk Dvořák, náměstek krajského policejního ředitele.

Policistů je méně, než by bylo ideální. Zatímco plánovaný stav k prvnímu únorovému dni je 3 456 lidí, ve skutečnosti to je 3 239 lidí. A z toho si ještě zhruba stovku odečtěte. To jsou policisté, kteří se například podílejí na pomoci v jiných útvarech. „Stabilizace personální situace je pro nás výzva. Musíme se s ní vypořádat,“ dodal Zbyněk Dvořák. Policisty trápí to, že odchází zkušení lidé nad 25 let věku.

Ale zpět ke kriminalitě. Nejčastější je majetková kriminalita, která nemá daleko k polovině všech spáchaných činů. A i když celková kriminalita klesá, objevuje se jeden zajímavý trend. Roste počet případů kyberkriminality. Těch policisté řešili 546. Z toho 93 jich bylo způsobeno telefonem. „Způsob páchání trestných činů prostřednictvím výpočetní techniky má stoupající tendenci,“ potvrzuje Zbyněk Dvořák.

Mezi ty nejtěžší zločiny, kterými se policisté zabývali, patřily vloni vraždy. Těch bylo jedenáct. „Byla mezi nimi řada složitých případů, kdy musel být sestaven speciální tým,“ připomíná Martin Charvát, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. A jmenuje například dvojnásobnou vraždu a sebevraždu ze začátku loňska ve Střížovicích na Ústecku, vraždu mladého muže v Bitozevsi nebo případ nalezeného mrtvého novorozence v kontejneru v Teplicích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru