Chřipková epidemie je na vzestupu hlavně u dospělých! Nepůjčujte si mobily
Rozumný důvod, proč nedat telefon z ruky. A možná pak neonemocníte. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V šestém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 757 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 2,5 %.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.
Vzestup je evidován zejména u dospělých v produktivním věku, tj. ve věkové skupině 25 až 59 let věku, v jednotlivých krajích nejsou evidovány významné změny v celkové nemocnosti. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Plzeňského a Moravskoslezského.

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Prevence chřipky

Obecná preventivní hygienická opatření, která by mají za cíl snížit přenos chřipky a dalších respiračních onemocnění v kolektivu. Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi:

  • Nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí.
  • Myjte si často a opakovaně ruce.
    Při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývejte nos a ústa. Po použití kapesník vyhoďte do koše.
  • Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči - snížíte tím riziko přenosu viru prostřednictví rukou z kontaminovaných předmětů.
  • Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky apod.
  • Při zdravení se vyhněte podávání rukou, objímání a líbání.
  • Zvyšujte svojí individuální odolnost správnou životosprávou.
  • Dodržujte přiměřenou fyzickou aktivitu, choďte pravidelně na procházky na čerstvém vzduchu.
  • Pokud onemocníte, je nutná i vzájemná ohleduplnost k ostatním - zůstaňte doma a nešiřte tak onemocnění dále!

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve fázi plošné epidemie chřipky je i nadále většina evropských států včetně našich sousedů – plošnou epidemii hlásí Německo, Rakousko i Polsko. Převažuje stále virus typu chřipky A (A/H1N1), ale v řadě zemí, s různou intenzitou, zároveň cirkuluje i virus A/H3N2. Turecko, Ukrajina, Uzbekistán, Lucembursko, Francie, Izrael a Ukrajina uvádí momentální dominanci viru typu A/H3.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru