Cosplay v Teplicích! Oživlá fikce bude k vidění v Galerii
Ilustrační foto: OC Šantovka
Co se chystá

Teplice - Do Teplic zamíří v sobotu 24. 6. zástupci velmi mladé subkultury - cosplaye. Cosplay je novodobým fenoménem, který vzniknul a vyvíjí se s pop-kulturou. To znamená s fanouškovskými základnami kolem fiktivních postav a jejich příběhů.

Cosplayer je pak nadšenec, který se převleče a i charakterově ztotožní s vybranou fiktivní postavou. Poslední červnovnou sobotu se budou v Galerii Teplice snažit cosplayeři návštěvníkům přiblížit atmosféru conů (světových festivalů hlavně s komiksy a počítačovými hrami).

K vidění budou filmové exponáty, komiksy a 20 oživlých fiktivních postav z těch nejznámějších pohádek, filmů, komiksů a počítačových her. Filmové artefakty a rekvizity doveze Film legends muzeum z Poděbrad. Provozovatel muzea pan Vlček disponuje třetí největší soukromou kolekcí soch, figur a replik z filmu i komiksu na světě a výběr toho nejzajímavějšího přiveze do Teplic.


Cosplay

  • Zkratka z anglických slov „costume play“, což v překladu znamená kostýmová hra.Subkultura/komunita naplňující své zájmy oblékáním se a charakterovým ztotožněním s fiktivními postavami nejčastěji z žánrů jako sci-fi a fantasy a jednotlivých druhů umění jako comics, anime či PC hry.
  • Cosplayer se snaží o dosažení maximální autentičnosti postavy při využití vlastních, případně i cizích kreativních sil (šití, make-up, výroba brnění a zbraní atd.). Zjednodušeně OŽÍVÁNÍ FIKTIVNÍCH SVĚTŮ.
  • Oficiálně vznikl v 30. letech v USA. Nejvíce je však v současnosti rozšířen v Japonsku a jihovýchodní Asii.
  • V Česku najdete cosplayery světové úrovně, za poslední dva roky: evropskou šampionku při MCM comic conu v Londýně, třetího nejlepšího z Cosplay World Masters v Portugalsku a vítěze Soutěže ESL ONE ve Frankfurtu.

„Připravili jsme v Galerii Teplice setkání nadšenců fikce. Budeme mít připravena tematická prostředí, aktivity pro děti a vše vyvrcholí průvodem kostýmů. Samozřejmě budeme rádi, když se k nám kdokoli v masce připojí. Cosplayeři jsou zvyklí se fotit a bavit se s lidmi. Doufáme, že vás vtáhnou do světa oživlých snů, pohádek a dobrodružství a užijete si to s námi,“ vzkazuje návštěvníkům Pavel Vykydal, koordinátor cosplay průvodů a ambasodor komunity.

Velké akce s tisícovými návštěvnostmi podobné světovým conům se v Česku pořádají hlavně v Praze a Brně. Veřejně spatřit cosplayery se vám poštěstí jen minimálně u premiiér filmů, na výstavách, fotofestivalech atd. Proto jejich přítomnost právě v Teplicích a na veřejném místě slibuje opravdu unikátní zážitek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru