Varvažov – Dálniční policista na mostě přes dálnici D8 sleduje pomocí dalekohledu, jak řidiči dodržují silniční zákon. Hříšníky hlásí do vysílačky kolegovi, který je poté navádí na odstavné parkoviště. Na 78 kilometru dálnice D8 směrem do Německa na odpočívadle u čerpací stanice proběhl v úterý 23. srpna šestý ročník akce „Den pro kamiony".

Šestý ročník akce „Den pro kamiony". Foto: Besip team/ Jan Pechout

Dálniční policisté z řehlovického oddělení spolu s německými kolegy z Drážďan zkontrolovali během šestihodinové akce 161 motorových vozidel, z nichž bylo 87 nákladních a 14 autobusů. „Silniční kontrola při této akci byla výjimečná tím, že nebodované prohřešky řešili policisté domluvou a bodované v nejnižší hranici pokuty. Podmínkou ovšem bylo, že si hříšník vyzkoušel jeden ze simulátorů, představující následky nebezpečného chování na silnici," uvedla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková.

Hříšníci si tak měli možnost vyzkoušet otočný simulátor kamionu, dále brýle simulující požití alkoholu nebo návykových látek a únavy. Jan Pechout, manažer severočeského Besip teamu, který se akce také zúčastnil, k používání bezpečnostních pásů doplnil, že stále u veřejnosti koluje mýtus, že nejsou potřeba, a někteří lidé dokonce tvrdí, že jejich používání může být nebezpečné. „Podle statistiky však při nehodách na předních sedadlech umírá nepřipoutaný člověk 6 krát a v obci dokonce 8 krát častěji, než připoutaný, na zadních sedadlech pak umírá 71% nepřipoutaných lidí. Účinnost bezpečnostního pásu je závislá také na druhu srážky. V případě čelního nárazu je účinnost pásu 43%, v případě bočního nárazu 39%, při střetu zezadu 49% a při převrácení vozu 77%," uvedl Jan Pechout a dodal: „Ze zákona však existují výjimky, kdy řidič nemusí být při jízdě připoutaný. Jedná se o couvání nebo zdravotní důvody. Výjimku mají také některé profese, například u příslušníci bezpečnostních sborů, horské služby nebo ozbrojených sil."

Nezapnuté bezpečnostní pásy policisté zaznamenali u třetiny kontrolovaných posádek. Nešlo však o jediný prohřešek. „Další třetina řidičů měla na čelním skle věci, které jim bránily ve výhledu. U ostatních šoférů byl nečastějším problémem nesprávný způsob jízdy. V několika případech upozornili záchranáři na problém s vybavením lékárničky," řekla ke statistice kontrolní akce policistka Šárka Poláčková.

Šestý ročník akce „Den pro kamiony". Foto: Policie ČR/ Šárka Poláčková

Šestý ročník akce „Den pro kamiony". Foto: Policie ČR/ Šárka Poláčková

Šestý ročník akce „Den pro kamiony". Foto: Policie ČR/ Šárka Poláčková

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru