Velké Žernoseky - Přehled blokád břišní stěny a hrudníku, Přehled blokád v oblasti krku, Velký okcipitální nerv, Cervikální bloky či Neurologické komplikace regionální anestezie. To jsou názvy některých přednášek IV. Certifikačního kurzu – Ultrazvukově asistovaná regionální anestézie, který proběhl ve Velkých Žernosekách. Přilákal mladé specialisty nejen z České, ale také ze Slovenské republiky.

Účastníci IV. Certifikačního kurzu – Ultrazvukově asistovaná regionální anestezie. Foto: Krajská zdravotní

V pořadí již čtvrtý vzdělávací kurz je výsledkem oborové spolupráce specialistů - anesteziologů pěti nemocnic sdružených v Krajské zdravotní. Jeho odborným garantem byl MUDr. Daniel Nalos z Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Snažíme se pěstovat určitou sekci regionální anestezie v našem oboru. Dáváme akcím edukační, školicí ráz. Absolventi kurzu dostávají certifikát, že jsou schopni samostatně provádět určité úkony. V našem systému máme školitele I. a II. stupně a zde probíhají certifikační zkoušky," přiblížil MUDr. Daniel Nalos.

Ultrazvukové metody v regionální anestezii jsou celosvětový trend a jejich hlavní výhodou je, že zvyšují bezpečnost a účinnost regionální anestezie. „Na druhou stranu vyžadují přístrojové vybavení, k čemuž není velká tendence. Výkony totiž nejsou zvlášť hrazené zdravotními pojišťovnami," upozorňuje anesteziolog z ústecké Masarykovy nemocnice. „Ale potřebuje to i určitou dovednost. Naším hlavním úkolem je zajistit, aby lékaři měli možnost tu praxi, potažmo dovednost, získat. Těžko se učí nějakým samostudiem. Na kurzech tak odborníci předávají informace a zkušenosti zdarma," dodává.

Už třetí rok se pravidelně scházejí primáři oddělení ARO pěti nemocnic Krajské zdravotní. Součástí schůzek jsou organizační a odborné otázky. „Scházíme se, abychom se navzájem informovali, a mohli tak efektivně spolupracovat. A úzce spolupracujeme proto, že pacienti jsou dováženi do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem do různých center, řada z nich vyžaduje intenzivní péči a jejich doléčování poté probíhá v ostatních nemocnicích. Takže jsme pro ně v Ústí nad Labem v určitém směru jakési centrum, což vyžaduje domluvu, organizační řád a pravidla, aby průchod pacientů nemocnicemi byl, pokud možno, optimální," vysvětlil MUDr. Daniel Nalos.

V současné době se schůzky konají čtyřikrát do roka v různých nemocnicích, jejich součástí je prohlídka těchto nemocnic a konzultace. „Tím, že se vídáme, člověk pak ví, s kým mluví na druhé straně telefonu. Osobně se známe a dokážeme sporné věci organizačního charakteru vyřešit daleko jednodušeji, protože každý zná zásadní problematiku těch oddělení. Cílem je tedy předávání zkušeností, pravidel a postupů, nabídka školení. Některé metody, které je potřeba ukázat, u nichž je potřeba určité zkušenosti, jezdím do nemocnic na jejich vyžádání předvádět. Jde především o ultrazvukové metody," osvětlil hlavní principy oborové spolupráce anesteziologů v rámci Krajské zdravotní.

„Měli jsme už dva celokrajské semináře a chystáme další, pro zdravotní sestry. Myslíme si totiž, že jsou důležitou integrovanou složkou a měly by mít možnost i ony své postupy navzájem konzultovat. V neposlední řadě jsou to standardy, jejichž garantem je profesor MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM, přednosta ústecké kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny. Jde o ty nejnovější vědecké poznatky, které už prošly oponenturou, a mohou se tak snadněji do všech nemocnic Krajské zdravotní rozšířit," uzavřel MUDr. Daniel Nalos.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru