Tip na neobvyklý výlet: Úložiště radioaktivních odpadů u Litoměřic se otevře pro veřejnost
Foto: SURAO, zdroj: město Litoměřice
Výlety

Litoměřice - Den otevřených dveří v úložišti radioaktivních odpadů Richard nedaleko Litoměřic proběhne letos v sobotu 9. září. V případě, že budete chtít navštívit podzemní prostory, musí vám být více než 18 let, a je nutná registrace předem prostřednictvím QR kódu (najdete jej v článku). S sebou si vezměte průkaz totožnosti.

Pestrý program však bude připraven i na povrchu. Zájemci budou mít možnost v průběhu celého dne navštívit povrchový areál a získat cenné informace například o radioaktivitě obecně, ukládání radioaktivních odpadů, bezpečnosti úložiště, o zkouškách obalových souborů, či nahlédnout do zajímavé historie tohoto úložiště.

Čeká vás přibližně dvouhodinový program určený především pro dospělé, nicméně i děti v doprovodu rodičů jsou vítány.

qrcode pro den otevrenych dveri na richardu 9 9 2023

Počet návštěvníků podzemí, ve kterém jsou odpady ukládány, je z bezpečnostních důvodů limitován a vstup bude umožněn pouze předem registrovaným zájemcům starším 18 let, a to v přesně stanoveném čase. Návštěva podzemí trvá přibližně 30 minut.

Parkování bude možné v ulici Na Bídnici.

Úložiště Richard

Úložiště leží nedaleko Litoměřic a nachází se v podzemním komplexu bývalého vápencového dolu s názvem Richard II. Od roku 1964 se zde ukládají tzv. institucionální odpady.

Tyto odpady vznikají ve zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu. Jedná se například o vyřazené radioaktivní zářiče, jako jsou požární hlásiče nebo hladinoměry, dále také kontaminovaná suť, plasty a papír.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru