Pánem na kolejích bude každou prázdninovou středu Hektor
Lokomotiva Hektor. Foto: ČD
Výlety

Chomutov – Všechny prázdninové středy od 5. července až do 30. srpna budou mít fanoušci železniční historie jedinečnou příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky historickému vlaku, který spojí muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se železničním depozitářem Národního technického muzea v Chomutově.

Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam poveze lokomotiva T435.0 Hektor. Tyto lokomotivy na začátku 60. let vyrábělo ČKD Praha a byly určeny pro základní traťovou službu a posun.

Historický vlak bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijede ve 12:01. V Chomutově si cestující mohou prohlédnout depozitář Národního technického muzea s rozsáhlou sbírkou železničních skvostů, vlak je doveze až do areálu. Po předložení jízdenky ze zvláštního vlaku navíc pasažéři získají slevu na vstupné.

Zpět do Lužné se pak vydá v 14:50. Zpáteční jízdné z Lužné do Chomutova či naopak, činí 300 korun pro dospělé cestující a 200 korun pro děti od 6 do 15 let. Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách ČD a na e-shopu ČD.

jízdní řád středečník vlaků

Hlavním lákadlem muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. stol.

Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

V železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah. Největším lákadlem jsou parní lokomotivy - například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887. Obdiv budí i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny
F. Ringhoffera, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovnou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Obě muzea jsou zajímavým tipem na výlet i v jiné dny, kdy nejede parní vlak. Muzeum Českých drah v Lužné je do konce letních prázdnin otevřené denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 3. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00. Více informací o muzeích najdete na jejich webových stránkách www.cdnostalgie.cz a www.muzeum-chomutov.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru