TIP NA VÝLET: Zakletý mnich. Víte, kde tento záhadný dvoutunový kámen najdete?
Foto: Redakce
Výlety

Žatecko - Drahomyšl je malá vesnička jen asi s šedesáti obyvateli. Přesto ji zná celkem dost lidí – hlavně řidičů a pasažérů z aut. Přímo přes vesnici totiž vede hlavní silnice Žatec – Louny. Autem ji projedete „od cedule k ceduli“ asi za deset vteřin, po obou stranách se mihne pár domků a zdá se, že to je celkem tak asi všechno. Přesto, až si jednou vzpomenete, se vyplatí zastavit, na chvíli zaparkovat a vydat se pěšky polní cestou směrem k severu.

Budete se možná i divit, co všechno vesnička ukrývá, ač z hlavní silnice to není vůbec vidět. Nejprve narazíte na pěknou náves s rybníkem, u něhož je i vzhledem k blízkosti uvedené silniční trasy až nečekaný klid a ticho. Podle rybníka vede cesta mezi polem a loukou směrem do Strkovic u Postoloprt a už po pár minutách vás uvítá na levé straně stezky neobvyklý předmět: k nebi vztyčený štíhlý a šikmo stojící vysoký kámen. Je to menhir s názvem Zakletý mnich, je vyšší než dospělý člověk a podle údajů z turistických a vlastivědných příruček váží víc než dvě tuny.

2404drahomysl6

S kamenem je spojeno mnoho záhad. Nikdo dnes neví, kde se na místě vlastně vzal a proč je zrovna tady. Když se budeme držet faktů, jisté je, že kámen je z křemence, tedy horniny, která se nikde v blízkém okolí Drahomyšle nevyskytuje. Někdo tam tedy kdysi hodně dávno musel „balvan“ přivézt a vztyčit. Ale proč takovou dřinu tehdejší lidé dělali a co tím sledovali? Nejpravděpodobnější stopy a teorie, zabývající se historií menhirů na českém i evropském území, vedou až do dávných dob keltské kultury a tehdejších náboženských obřadů.

2404drahomysl

V písemných pramenech je menhir u Drahomyšle poprvé zmíněn v roce 1680 v záznamu z nedalekých Liběšic. Zhruba v tehdejší době vznikla i pověst o zkamenělém zakletém mnichovi, s níž se mohou návštěvníci blíže seznámit na ceduli u kamene. Když se vrátíme zpět do současné reality, k menhiru se zájemci nejlépe dostanou právě od hlavní silnice Žatec – Zeměchy – Louny. Auto se dá snadno zaparkovat u obchodu na okraji hlavní silnice. K neobvyklému kameni, který v těchto jarních dnech zdobí sytě rozkvetlá řepka na vedlejším poli, dorazíte asi po pěti stech metrech chůze, takže tento výlet dokáže snadno zvládnout i třeba rodina s těmi úplně nejmenšími batolaty. Přejeme zajímavý zážitek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru