Ústecká ZOO má další přírůstek: Narodilo se mládě šakala čabrakového
Mladý sameček šakala čabrakového. Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad labem - Ústecká zoologická zahrada se opět může pochlubit úspěchem při chovu vzácných zvířecích druhů. Tentokráte se jedná o mládě šakala čabrakového, které se narodilo 13. března 2017. „Šakaly jsme začali chovat v roce 2014, kdy jsme se domluvili s kolegy ze Zoo Olomouc o přesunu dospělého páru a jejich půlročního mláděte. Mladý sameček odcestoval v loňském do Indonésie, takže od té doby nám zůstal samec a samice,“ popisuje vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

„Samozřejmě jsme doufali, že se i naší zoo podaří pokračovat v jejich reprodukci, ale vzhledem k tomu, že šakali jsou poměrně plachá zvířata, potřebují mít při odchovu mláďat pocit naprostého bezpečí a klidu. U psovitých šelem se často stává, že stres a obavy se projeví likvidací narozených mláďat, což se bohužel dvakrát přihodilo i u nás. Z toho důvodu se postupně přidávala další místa, aby si samice vybrala to, které jí bude k porodu nejvíce vyhovovat. Letos jsme v klidném lesíku ve výběhu zakopali betonovou skruž zakrytou větvemi a chvojím, a jak se zdá, bylo to správné rozhodnutí,“ pokračuje Petra Padalíková.

„Když jsme zjistili, že samice změnila chování a zdržuje se v noře, poskytli jsme jí naprostý klid,“ popisuje chovatelka Alena Hippmannová. „Přestali jsme vstupovat do výběhu, neprováděli jsme zde ani úklid a dávali jsme jim jen krmení. Také jsme páskami ohradili všechny okolní cesty pro návštěvníky, aby nedošlo k nežádoucímu hluku a vyrušení. Poprvé bylo mládě venku pozorováno 15. dubna ve večerních hodinách, tedy až v jednom měsíci života. Od té doby to bylo jen sporadicky, ale nyní by mělo k opouštění nory docházet stále častěji, mládě bude čím dál víc odvážnější, takže návštěvníci budou moci pozorovat celou rodinku. Více štěstí budou mít asi v pozdnějších odpoledních hodinách,“ dodává chovatelka.

Šakal čabrakový žije v jižní a východní Africe a obývá různorodé biotopy, i když dává přednost sušším otevřeným stanovištím. Žije v párech v přesně vyznačeném teritoriu, které si brání před ostatními jedinci. O mláďata se starají oba rodiče, s odchovem dokonce pomáhají i odrostlí potomci z minulého vrhu. Šakali se živí hlavně mršinami, kdy se přiživují na kořisti větších šelem, ale patří mezi všežravce, takže nepohrdnou ani různými plody a částmi rostlin či hmyzem. Své jméno dostali podle výrazné černé barvě srsti na zádech, která připomíná pokrývku s třásněmi (čabraku).

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru